Arts visuals / Exposicions

David Ymbernon posa en dansa a Latung La La; una iniciativa per ballar les emocions

Després d’una llarga trajectòria centrada en explorar la poesia visual a través d’objectes, personatges, situacions i imatges oníriques, aquest artista s’endinsa ara a la dansa. Latung La La en dansa és el nou repte d’Ymbernon en què, per mitjà del gest, el moviment i la música, parla amb el cos de les experiències vitals. Els projectes gràfics i fotogràfics que han servit per generar l’espectacle els presenta actualment a la galeria El quadern robat; un recull que ens remet al món de fantasia dins el qual s’ha anat emparant. La seva mirada poètica al passat personal, a la infantesa, així com la transformació de la realitat en escenaris lúdics són les claus de la seva proposta creativa. S’allunya de qualsevol referent concret per fabular un univers completament imaginatiu carregat de presències insòlites. Mitjançant l’experimentació plàstica amb incursions a altres disciplines (poesia, escenografia, performance, gastronomia, teatre, dansa…) genera un cosmos de vivències a cavall entre la poètica i el joc, entre l’irreal i la remembrança.

David Ymbernon. Latung La La en dansa
Galeria El quadern robat
Còrsega, 267, pral. 2 B. Barcelona
Fins al 28 de juliol de 2023

Després de molts anys de treballar amb la imaginació per proposar noves realitats, David Ymbernon ( Igualada, 1972) inclou ara al seu projecte la dansa que recupera de la seva adolescència quan amb dotze anys ballava breakdance i que ja en aquell moment el va ajudar a superar moments difícils. Com llavors, ara esdevé un camí de sortida ple de llibertat. Així es va gestar Latung La La en dansa; un espectacle de poesia escènica amb el que ha participat recentment al Festival Dansa Metropolitana. Amb una munió d’objectes, imatges, records i música en directe de Xavi Lloses, aquesta peça parateatral, amb la dansa com a eix vertebrador, formula un recorregut vital per les emocions des de la infància fins al present. El so i el moviment transiten per tota una vida i un ventall de sentiments que van de l’angoixa a l’amor, passant pel dolor i la felicitat. David Ymbernon te la ferma voluntat de transgredir els límits del llenguatge. En un dels seus poemes escriu: “El que és inexplicable, no es pot explicar”.

David Ymbernon. Taller i procés, 2023. Instal·lació. Cortesia El quadern robat

L’origen dels seus espectacles és a les imatges. Cadascun d’aquests ha generat obres plàstiques que van desgranant el que serà el futur guió de l’espectacle. Aquest guió mai no és un text escrit, sinó una successió d’obres plàstiques, sovint amb apunts, que els actors converteixen en escenes corpòries, en teatre i en moviment. En aquest sentit, l’exposició actual és el guió gràfic per a Latung La La en dansa. A partir d’una instal·lació, un vídeo, objectes, pintures, fotografies i dibuixos ens submergim en un viatge d’il·lusions.

El color taronja esdevé el fil conductor de les seves creacions, i element clau per tal d’atrapar l’espectador en el seu orbe fantàstic. “El taronja és un color que parla de mi: canviant, enèrgic, alegre, insistent, obsessiu; una configuració de moltes coses amb les que m’identifico”, diu i continua: “Em vaig construir un món propi de fantasia dins del qual em vaig refugiar. El taronja, que va sortir a l’adolescència, em va servir per canalitzar aquesta realitat paral·lela tan potent. Em va fer sentir lliure per fer el que desitgés”. Una coloració d’ataronjats i acarabassats que remet a la infantesa, les joguines, la vitalitat, el moviment, l’energia, el plaer o l’atracció. “Tot el que sé ho he après al pati de l’escola”, afirma l’artista. Un dels elements més peculiars de les seves obres són les joguines: des dels emblemàtics Madelman fins als cotxets de llauna o vaixells de fusta es converteixen en protagonistes. Art i joc, en Ymbernon, són indestriables.

David Ymbernon. A les dotze de la nit posa aquell hit, 2023. Oli sobre tela. Cortesia El quadern robat

Tota la seva feina es caracteritza per la llibertat absoluta d’actuació i per la barreja d’expressions i mitjans al seu abast. Fa servir el dibuix, els estris trobats, la poesia visual, els dispositius tècnics… per compondre maquetes d’escenografies, receptes plàstiques, experiments amb artefactes, estudis d’accions, situacions iròniques… tot això i més… Forquilles motoritzades, tractors alats, barques-llapis i barques-violí, vaixells o ous voladors, avionetes o plomes… i un personatge protagonista Latung La La, el pilot cuiner, apareixen per crear escenaris i narracions impossibles completament obertes i sense cap argument tancat, ja que segons l’artista: “Concretar és reduir i suggerir és ampliar”.

Però, és en especial la interrelació entre plàstica i poesia i entre arts visuals i arts escèniques les cohabitacions de la seva veu creativa. És un artista objectual, oníric i poètic; un escenògraf visual que inventa personatges i maquinaris i juga amb ells, desposseint-los del seu valor funcional per atorgar-los un sentit juganer, però sempre trastocant el seu  significat. Tota  la  seva obra  parteix  de  la  fascinació  per  tot allò  senzill  i  humil  que  ens  envolta  a  la  recerca  de l’excepcionalitat  de  les  coses  quotidianes,  aparentment  insignificants. 

David Ymbernon. Latung La La en dansa, 2021. Estampa digital. Cortesia El quadern robat

El llenguatge escènic de David Ymbernon se situa entre la poesia visual, el teatre d’objectes i el parateatre. Latung La La pilot-cuiner (2000) fou la primera obra de les aplegades sota el títol Latung La La, que el porten a participar en tota mena de teatres i festivals d’arreu. Carles Hac Mor explicava que “Latung La La és el mestre de David Ymbernon, un guru que s’ha inventat, una entelèquia que no arriba a personatge i que alhora és més que un personatge, un ésser líric sobre el qual Ymbernon va fent posades en escena, i que aquesta insistència és engrescadorament mereixedora d’elogi i demostra una tenacitat obsessiva pròpia de grans autors”. Les accions performàtiques en l’àmbit de la gastronomia és un àmbit en el que ha anat centrant-se al llarg de la seva trajectòria.  Bàsicament, consisteixen en cuinar plats en què, en els aliments utilitzats, no hi ha relació entre contingut i continent. Amb aquests espectacles, l’artista escenifica unes performances culinàries amb vincles curiosos i estranys que donen com a resultat plats sorprenents i surrealistes, però mai comestibles.

Ymbernon és un artista multidisciplinari, visual i poeta. Estudia pintura a Tàrrega, on inventa el personatge Latung La La i el poble virtual New Tool, sense espai físic en el mapa. A Barcelona s’introdueix en el cercle poètic de la mà de l’escriptor Carles Hac Mor, amb qui fa moltes col·laboracions. Fa les primeres accions i performances a Metrònom, Abaixadors10, al CCCB i al Teatre Malic, entre altres. Una d’aquestes accions és Poesia Visual Culinària (Premi Nacional d’Accions Artístiques a Vespella de Gaià, 1999), que ha acomplert en llocs com el Festival Internacional de Poesía y Polipoesía YUXTAPOSICIONES (Madrid), ForumSantiago (Santiago de Compostela), POETRY I Festival Polipoético Europeo (Santander) i Magic (Udine, Itàlia). Destaquen exposicions individuals a les galeries Joan Prats-Artgràfic i a El quadern robat, l’IEI Institut d’Estudis Ilerdencs, Can Manyé, MAC – Mataró Art Contemporani i col·lectives a l’Arts Santa Mònica, Festival Internacional de Fotografia SCAN i Bòlit Centre d’Art Contemporani, entre altres. Sobresurt la seva participació en festivals com ara el GREC de Barcelona, Territori Festival (Bellinzona, Suïssa), Festival TNT-Terrassa Noves Tendències i Festival FIDENA (Bochum, Alemanya), entre altres.

Destaquem les seves activitats més recents: Latung La La i els 16 comensals, obra de cuina escènica i poesia culinària amb col·laboració del xef Jordi Gavaldà i el músic Xavi Lloses (2017); L’inventari de Latung La La, a Can Manyé, Alella (2019); l’espectacle L’odissea de Latung La La, dins el cicle teatral El més petit de tots, Sabadell i Barcelona (2019), i les representacions para-teatrals Els domicilis de Latung La La, iniciades el 2012 amb una gira per diverses ciutats europees, amb continuïtat durant el 2020 amb sessions programades al Pis-Fundació Ymbernon–Augé de Barcelona. Abans de convertirse en una exposició, Latung La La en dansa es va assajar a La Lleialtat Santsenca, Can Gassol Centre de Creació d’Arts Escèniques de Mataró, Casa Elizalde, Centre Cívic Barceloneta i Centre Cívic Parc Sandaru i es va estrenar al Festival Dansa Metropolitana, al Teatre Alegria de Terrassa, el 19 de març del 2023.

Conxita Oliver
Llicenciada en Història de l’art per la UB. Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA) i de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA), de la qual formà part de la Junta Directiva entre els anys 1987 i 1995. Premi GAC 2022 a la Crítica d’Art (Galeries d’Art de Catalunya). Ha desenvolupat la crítica d’art a: revista Batik (1980-1982) -on fou cap de redacció-; revista Arte Omega (1992-1996); diari Avui, suplement Cultura (1982-1997) i a les emissores radiofòniques Catalunya Cultura (1999–2002) i Ona Catalana (2000–2004). Col·labora actualment en mitjans especialitzats (Bonart i El Temps de les Arts). Ha publicat el llibre “Discurs crític. 25 anys d’escrits” (novembre 2009), Ed. Mediterrània. Ha estat conservadora del Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya (1987-2002); membre de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Bens del Patrimoni Històric i Artístic de Catalunya (1993-1996); responsable de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya del Departament de Cultura (2012- 2016); Directora de l’Arts Santa Mònica (2012-2014) i Coordinadora del Pla Integral de les Arts Visuals de Catalunya (2014-2021). Ha comissariat una cinquantena d’exposicions i ha coordinat més d’un centenar de mostres. És autora de llibres i monografies sobre temes d’art contemporani. Forma part de jurats de premis d’art, assessora programacions i col·leccions i ha catalogat diferents col·leccions públiques i privades.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close