Pocs s’imaginaven un Dia Internacional dels Museus més inusual que el d’aquest 2020. Des de la seva primera edició, el 18 de maig del 1977, les activitats del DIM han evolucionat d’una forma abismal. Les primitives portes obertes i visites guiades van ampliar-se amb visites teatralitats, xerrades i col·loquis que més tard van incloure els “food trucks” i els “escape rooms” fins arribar a les actuals, i obligades, activitats en línia d’aquest 2020.
Instaurada pel Consell Internacional de Museus –ICOM, en les seves sigles en anglès- fa 43 anys, el Dia Internacional dels Museus és una diada que serveix per reivindicar, celebrar i, potser per alguns, conèixer els museus.
Davant d’un futur incert, les administracions, institucions i entitats vinculades als museus i patrimoni han decidit canviar de dates les diades de celebració –dia i nit dels museus- cap al novembre.
El públic, els fons i, també, els professionals dels museus han rebut l’impacte del tancament cultural d’una forma directa. Tot el sector cultural, des de llibreries a teatres, tancat per l’emergència sanitària amb una crisi econòmica a la vista.
El lema del Dia Internacional dels Museus d’aquest 2020,escollit abans de l’arribada de la pandèmia, és “Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió”, en la línia dels lemes de les últimes edicions.
Hem volgut preguntar a gestors de diferents museus i centres patrimonials d’Andorra, Catalunya, Mallorca i València com viuen en aquesta “nueva normaldiad” i com afronten un futur, que de moment, sembla incert.
Edu Tarrés, tècnic de Museus del Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra, ens parla de l’impacte de la crisi sanitària al país dels Pirineus. Tot i que els museus també han tancat les seves instal·lacions, els seus equips han seguit treballant per preparar l’obertura.
Judit Carrera, directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ens avança una molt bona notícia. A més, presenta l’adaptació del CCCB a la nova realitat i aposta per la defensa de la cultura.
Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, aposta per avaluar el rol dels museus. Amb diferents eixos com la sostenibilitat, la funció social o el futur digital dels museus.
Albert Forés, director del Museu Marítim de Mallorca, ens explica com els museus de Mallorca celebraran de forma conjunta el Dia Internacional dels Museus i les perspectives de futur pel seu sector a l’illa.
Mònica Borrell, directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el primer museu públic de Catalunya que obrirà les seves portes, destaca tres punts en aquesta quarantena i “nueva normalidad”. Destaca el fet de cercar una proximitat social, interna i externa del museu, amb les tecnologies, el valor de l’activitat digital i com serà l’obertura el 19 de maig.
José Miguel García Cortés, director de l’Institut Valencià d’Art Modern, planteja diferents escenaris pel futur dels museus. Tot i això, basa la seva idea en tres grans qüestions: garantir la seguretat sanitària dels museus, l’entorn del museu i el museu en el món digital amb les noves formes de relació.