Una revisió de ‘Viviendo del cuento’ i ‘Sex ¡oh!. Mi revolución sexual’ són els nous llibres d’humor gràfic dels il·lustradors, que parteixen de la seva experiència personal per analitzar críticament el món que els envolta.
Creadors polifacètics i multimediàtics, Juanjo Sáez i Lyona no només comparteixen generació -tots dos són nascuts a la dècada dels setanta- sinó també el fet de ser considerats estendards d’una determinada modernitat indie; una condició que tots dos -a través dels seus llibres o entrevistes- veuen amb distància, escepticisme o ironia.
Dibuixant i dissenyador, Juanjo Sáez ha treballat per a importants campanyes publicitàries i s’ha llaurat una carrera com a historietista que va començar -en to de paròdia costumista- en fanzines i en revistes i suplements culturals i de tendències, fins arribar a la sàtira política i d’actualitat en premsa diària, al diari Ara. El seu humor generacional ha arribat a la televisió amb les sèries d’animació per a adults Arròs covat i Heavies tendres i darrerament la seva popularitat ha abastat nous públics gràcies a les seves celebrades col·laboracions al programa de Catalunya Ràdio Estat de Gràcia.
Per la seva banda, Lyona -nom de guerra de Marta Puig– és il·lustradora -ha signat llibres intantils i per a adults-, dissenyadora gràfica i de moda i realitzadora audiovisual: a més d’espots publicitaris, ha dirigit videoclips per a grups i músics com Love of Lesbian, The New Raemon, Sidonie, Lori Meyers, Maria Coma i Pau Vallvé, entre d’altres.
En els darrers mesos han coincidit entre les novetats editorials els darrers llibres de Juanjo Sáez i Lyona, que tot i abordar temes molt diferents tenen en comú els fets d’estar narrats en primera persona i de llençar càrregues de profunditat a partir d’un grafisme sintètic, senzill i aparentment ingenu.
En realitat, Viviendo del cuento (Astiberri) és una nova edició del primer llibre que Juanjo Sáez va publicar -l’any 2004- en una gran editorial, Random House, i que marcaria la línia autobiogràfica i personal d’obres posteriors com El Arte. Conversaciones imaginarias con mi madre, Yo, otro libro egocéntrico, Crisis de ansiedad i Hit emocional. Ara, el dibuixant ha afegit un nou pròleg dibuixat de dotze pàgines en el qual, quinze anys més tard, s’observa a si mateix de manera més reposada, relativitza l’ímpetu juvenil de la seva mirada original i afegeix reflexions sobre fenomens aleshores inexistents com les xarxes socials.
De tota manera, Viviendo del cuento -subtitulat Un diario de 10 años de profesión- segueix sent un testimoni hilarant i impagable d’una època de la història de Barcelona, una sàtira d’un determinat hipsterisme que aleshores encara no es deia així però del qual l’autor ja detectava els tics i talons d’Aquil·les. El llibre parteix com a fil conductor de les tires publicades per Juanjo Sáez als anys noranta a la revista gratuïta de tendències .H, i ell mateix les comenta, contextualitza i amplia.
Amb la seva desarmant combinació de tendresa i ironia, Sáez furga en les contradiccions dels estereotips de modernitat urbana del moment. Els festivals de música, el disseny, les sortides de l’armari, la cultura de clubs, la moda, la fama, la publicitat i alguns noms propis com l’il·lustrador Jordi Labanda són alguns objectes dels dards -descarnadament sincers- de Sáez, observador d’un món que veu des de dins però amb certa estupefacció.
Per la seva banda, Lyona ha publicat Sex ¡oh!. Mi revolución sexual (Random Cómics), un llibre que comparteix temàtica -tot i que no plantejament- amb d’altres llibres il·lustrats recents, com El placer, de María Hesse. El ressò que va generar la foto d’un vibrador que la il·lustradora de Jo mataré monstres per tu va penjar a Instagram li va generar una sèrie d’interrogants que, primer, es van traduir en una sèrie d’il·lustracions sobre la sexualitat que va anar compartint a les xarxes i que, després, ha intentat contestar en forma de llibre. Un llibre que, com el seu títol indica, parteix d’un procés de reflexió i coneixement propis i, de fet, ella mateixa es dibuixa a la portada i a les pàgines interiors.
Sex ¡oh!. Mi revolución sexual arrenca a partir d’un fet experimentat per la mateixa Lyona: després de viure una ruptura sentimental es va obrir un perfil de Tinder i es va trobar amb que en les posteriors cites sexuals el seu plaer quedava en segon terme, supeditat al del mascle de torn. La conclusió va ser que el seu no es tractava d’un cas aïllat sinó que era representatiu de la norma, pel que fa a les relacions sexuals entre homes i dones.
Entre l’humor gràfic, la divulgació i la reflexió, Sex ¡oh! Mi revolución sexual repassa com el sexe sempre ha estat definit des del punt de vista masculí i s’ha menystingut el plaer femení. La penetració, l’orgasme, la pornografia, els abusos sexuals, la masturbació, les joguines eròtiques, la menstruació, les malalties de transmissió sexual o l’amor romàntic són alguns dels temes que aborda aquest llibre que vol aclarir conceptes i desmentir tòpics.