L’artista índia Nalini Malani és la guanyadora de la setena edició del premi que organitzen la Fundació Joan Miró i “la Caixa”, una de les distincions d’art contemporani més prestigioses i dotades del món. El jurat ha valorat el seu llarg compromís amb els silenciats i els desposseïts d’arreu, especialment amb les dones, a través d’un treball artístic complex basat en instal·lacions immersives i en una iconografia personal on convergeixen el coneixement profund de les mitologies antigues i la denúncia decidida de les injustícies contemporànies. “la Caixa” es fa càrrec de la dotació de 70.000 euros del premi i de la producció de l’exposició monogràfica que Nalini Malani protagonitzarà l’any 2020 a la Fundació Joan Miró.
Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró, i Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària “la Caixa”, han estat els responsables de dir el nom de l’artista guardonada amb el Premi Joan Miró 2019. Nalini Malani (Karachi, 1946) ha estat distingida en aquesta setena edició del premi, que s’atorga cada dos anys i que inclou en el seu palmarès els artistes Olafur Eliasson (2007), Pipilotti Rist (2009), Mona Hatoum (2011), Roni Horn (2013), Ignasi Aballí (2015) i Kader Attia (2017).
Malani va néixer sota l’imperi indi britànic i va créixer a cavall entre Calcuta i Bombai, on la seva família es va haver d’exiliar després de la partició de l’Índia. Aquest rerefons personal marcat per les conseqüències del colonialisme ha aportat un decidit compromís sociopolític i un inconfusible enfocament catàrtic a la seva obra, abocada al recordatori de la vulnerabilitat de l’existència humana i la investigació de la subjectivitat femenina. Actualment viu i treballa a Bombai, des d’on desenvolupa un treball artístic multidisciplinari amb un idioma singular.
Pionera en el seu país en els àmbits del cinema, la fotografia, la instal·lació, el videoart i la performance, Malani va estudiar Belles Arts a la Sir Jamsetjee Jeejebhoy School of Art de Bombai i va cursar dos anys a París, del 1970 al 1972, gràcies a una beca del govern francès. L’any 2010 el San Francisco Art Institute va atorgar-li un doctorat honorífic en belles arts i el 2013 es va convertir en la primera dona asiàtica a rebre el premi Arts & Culture Fukuoka. Entre altres distincions, l’artista ha estat reconeguda també amb el St. Moritz Art Masters Lifetime Achievement Award, el 2014, i el Asian Art Game Changers Award, el 2016.
Les principals institucions internacionals que han mostrat el seu treball són, entre d’altres: Centre Pompidou, París; Castello di Rivoli – Contemporary Art Museum, Rivoli; el New Museum of Contemporary Arta Nova York; Institute of Contemporary Art (ICA), Boston; l’Stedelijk Museum, Amsterdam; l’Irish Museum of Modern Art, Dublin, i el Kiran Nadar Museum of Art, Nova Delhi. Amb la concessió del Premi Joan Miró 2019, a més de rebre una dotació econòmica de 70.000 euros, Nalini Malani protagonitzarà el 2020 una exposició monogràfica a la Fundació Joan Miró produïda en col·laboració amb ”la Caixa”.
Un jurat de reconegut prestigi
El jurat del Premi Joan Miró 2019 està format per: Iwona Blazwick, directora de la Whitechapel Gallery (Londres); Magnus af Petersens, director del Bonniers Konsthall (Estocolm); Alfred Pacquement, exdirector del Musée national d’art moderne, Centre Georges Pompidou (París); João Ribas, comissari del pavelló de Portugal a la 58a Biennal d’art de Venècia 2019; Nimfa Bisbe, cap de les col·leccions d’art de la Fundació Bancària “la Caixa”, i Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró (Barcelona). Els membres del jurat, tots ells professionals de reconegut prestigi en el camp de l’art contemporani, han seleccionat la guanyadora tot apreciant-ne la prodigiosa curiositat intel·lectual, la imaginació radical i la consciència sociopolítica, valors que també van caracteritzar l’obra de Joan Miró.