Fins aquest diumenge 10 de març, els passadissos de la firaARCOmadrid 2024 tornaran a omplir-se d’art contemporani, enguany, per primera vegada, al mes de març. En aquesta 43a edició, el Carib serà el tema central, que girarà al voltant de les escenes artístiques dels territoris connectats per aquest mar.
Un any més, la fira oferirà una àmplia gamma d’activitats. Conferències, projeccions i presentacions de llibres se celebraran en els quatre fòrums que s’organitzen. Com en ocasions anteriors, professionals de l’art contemporani català també participaran en intervencions al Fòrum i les Trobades Professionals, juntament amb institucions i empreses privades que se sumen a les iniciatives per fomentar les adquisicions i el reconeixement de la creació artística a través de la presentació de diversos premis.
El Museu Reina Sofia s’uneix al centenari de Tàpies amb la retrospectiva més extensa dedicada a l’artista català
En ocasió de l’efemèride d’Antoni Tàpies (1923-2012), el Museu Reina Sofia i la Fundació Antoni Tàpies acaben d’inaugurar una de les exposicions més riques dedicades a l’artista, “Antoni Tàpies. La pràctica de l’art”, amb més de 220 obres procedents de museus i col·leccions privades de tot el món, que abracen la seva trajectòria des de 1943 fins al 2012. Mitjançant les peces seleccionades, algunes de les quals no han estat exposades conjuntament des de fa molt de temps, aquesta exhibició comissariada per Manuel Borja-Villel, presenta la prolífica trajectòria de Tàpies, cercant reubicar la seva obra i les seves influències en el context de la història de l’art contemporani.
16 galeries catalanes participen a ARCOmadrid 2024
La fira d’art contemporani comptarà amb la participació d’un total de 205 galeries de 36 països, de les quals 16 són galeries d’art catalanes. A totes aquestes cal sumar-hi la presència de les que tenen diverses seus, també a Barcelona, com són HOUSE OF CHAPPAZ (València i Barcelona); L21 (Palma, Mallorca i Barcelona) i MARLBOROUGH (Madrid, Barcelona, Londres i Nova York).
De totes aquestes, destaquem l’estand de la galeria MAYORAL, que recentment ha obert una nova seu a Barcelona, i que aquest any a Madrid se centrarà en l’art modern i de postguerra amb obres de Picasso, Miró, Dalí, Domínguez, Torres García, Chillida, Saura, Millares i Zóbel. També hi haurà un espai amb quatre obres de Tàpies i un altre dedicat a l’obra d’Eulàlia Grau; a més de presentar un projecte dedicat a l’artista contemporània i multidisciplinària Marria Pratts.
Qui porta trenta-una edicions a l’esquena participant a ARCO és la galeria SENDA, que en aquesta ocasió ha convidat als que són pilars de la seva identitat i història com a galeria, amb un resum de la seva temporada així com uns avançaments del que s’hi podrà veure durant aquest any. Destaquen la xilena Sandra Vásquez de la Horra, Anthony Goicolea, Jaume Plensa o Robert Mapplethorpe, entre altres. Mentre que Peter Halley estarà a l’espai Artist Project amb la seva peça més emblemàtica feta amb ordinador: “Exploding Cell“, una animació innovadora per la seva tècnica creada als anys vuitanta. A més, cal destacar l’espectacularitat compositiva de Xavi Bou, amb la seva sèrie “Ornitographies”, un projecte de cronofotografia que revela els patrons invisibles que les aus tracen en el cel quan volen.
També presentarà la seva proposta la galeria RocioSantaCruz, centrada en una selecció d’obres d’artistes espanyols i internacionals, amb especial atenció a les dones. Entre els autors destacats es troben Toni Amengual, Teresa Gancedo, Lluís Hortalà, Lionel Sabatté, Gonzalo Elvira, Marilyn Boror Bor i Oriol Vilapuig. A més, la proposta inclou fotografies de Gloria Oyarzábal, ORLAN i Ouka Leele, juntament amb sèries històriques de Pilar Aymerich i reproduccions de Colita, exposades al Círculo de Bellas Artes de Madrid. També es presentaran obres de Marina Núñez, que es troben a la seva exposició al Museu Lázaro Galdiano.
La naturalesa serà el fil conductor a l’estand de la galeria Àngels Barcelona, on destaca l’obra de Clàudia Pagès centrada en la “muntanya màgica”, una fusió d’elements com ara el vídeo, l’escultura, la performance i la tecnologia. Daniel G. Andújar, Joan Fontcuberta i Ania Soliman també participaran explorant amb les seves creacions des del món de la ficció i els estereotips mitjançant l’ús de la intel·ligència artificial. Per altra banda, Daniela Ortiz presentarà “Paisatges”, una reflexió sobre la intervenció del poder colonial en la naturalesa a través de la pintura; Mònica Planes exhibibirà peces escultòriques i performances que dialoguen amb la natura; Oliver Ressler aborda temes com el canvi climàtic i la guerra des d’una perspectiva activista. A més, l’artista multidisciplinari Esther Ferrer i el músic i matemàtic Tom Johnson transportaran l’espectador a un univers on la música i els números convergeixen, i Itziar Barrio presentarà una obra robòtica mentre que Oriol Vilanova explorarà el paisatge i la circulació d’imatges amb una sèrie de postals. Finalment, Cecilia Bengolea donarà vida als éssers més petits de l’univers, a través de la seva obra “Neutrinos”.
Així mateix, cal posar en relleu la presència de Bombon Projects que arriba a Madrid amb una selecció d’instal·lacions, dibuixos i escultures creades per diversos artistes. Els visitants tindran l’oportunitat de contemplar les creacions de Ludovica Carbotta, Mari Eastman, Eva Fàbregas, Nazario i Pere Noguera, les quals aborden temàtiques relacionades amb el cos, des de perspectives performàtiques fins a expressions no normatives. Bombon Projects també presentarà un projecte de l’artista Josep Ponsatí (Banyoles, 1947) en col·laboració amb la galeria Prats Nogueras Blanchard a l’estand 9A 01. A més, ADN Galeria exhibirà obres d’artistes com María María Acha-Kutscher, Carlos Aires, Julio Anaya Cabanding, Jordi Colomer, Avelino Sala, Eugenio Merino, Bouchra Khalili i Marinella Senatore, entre altres.
S’estrenaran per primera vegada Zielinsky i Ethall. La galeria Zielinsky presentarà el captivador treball de tres destacades artistes que exploren temàtiques relacionades amb l’ecologia i el gènere a Llatinoamèrica: la guatemalenca Sandra Monterroso, i les artistes brasileres Vera Chaves Barcellos i Shirley Paes Leme. Mentre que la galeria Ethall mostrarà el treball de l’artista Francesc Ruiz, mentre que Ana Martínez Fernández i Sergio Prego, ambdós experimentaran amb la noció de l’escultòric.
ARCOmadrid també ha confirmat la presència de col·leccionistes patrons i membres de museus catalans com el MACBA, la Fundació Joan Miró, la Col·lecció Suñol Soler o Enciclopèdia Art; i comptarà amb 28 projectes d’artista, presentats per 32 galeries, entre les quals figuren MARC DOMÈNECH, amb Esther Boix o HOUSE OF CHAPPAZ, amb Carles Congost.
Finalment, ArtsLibris, la Fira Internacional del Llibre d’Artista i Edició Contemporània, reunirà més de vuitanta editors de vint països, amb presència catalana amb Adriana Eskenazi, Akal, Alejandra Morales, Àfriques Edicions, Al-Tiba9 Contemporary Art, Anna Roura, Arcàdia, ArtsLibris Sèrie AL, bonart, Edicions del Bosc, Editorial RM, Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, Fundació Vila Casas, Galeria Miguel Marcos, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, Irena Visa, Capella, Virreina Centre de la Imatge, Mia Martí, multistudioBOOKS, Ulls de Bou, Raiña Lupa, Sellen Botto, Tabletimes, Tinta Invisible o Xavier Manrique.