Arts visuals

Nous espais a Barcelona per a projectes artístics alternatius

El carrer Trafalgar, en ple barri del Born, esdevé un dels nuclis artístics i culturals de la ciutat amb una gran oferta de galeries i espais d’art.

En l’última dècada, les galeries d’art han entrat en una etapa d’importants canvis, centrats en les figures del col·leccionista i del públic, després d’un cert replantejament del seu paper històric a nivell artístic i comercial. A Barcelona, durant els anys 80, 90 i primers anys del nou mil·lenni, aquest sector va anar creixent i es va consolidar amb èxit. Amb la crisi econòmica, iniciada cap al 2008, el potencial econòmic de l’art se’n ressent fortament i moltes galeries tanquen o busquen transformar-se. Una de les qüestions que aborden és el canvi de la seva localització: la concentració en determinats carrers cèntrics de tradició galerística deixa pas a uns entorns més perifèrics de la ciutat o de l’àrea metropolitana molt més assequibles. La situ­ació actual con­ti­nua sent complexa, però en els últims temps s’han obert i se segueixen obrint actualment nous espais híbrids que defensen un compromís ferm amb la cre­ació i amb les pràctiques artístiques con­tem­porànies.

Galeria Senda
Lab 36 de la Galeria Senda

L’evolució ha vingut donada, sobretot, per la irrupció de les noves tecnologies d’Internet, la globalització i per un canvi social i educatiu. Com en molts altres sectors, el terreny físic és tant important com el digital per aconseguir la creació de nous públics. D’aquí aquests canvis d’ubicació de les galeries que treballen amb noves eines per expandir les seves fronteres, lluny dels privilegiats emplaçaments. Aquesta nova gene­ració ha deixat enrere antics patrons de negoci i està concebent projectes renovadors que exerciten noves mane­res de rela­ci­o­nar-se amb els artis­tes i amb la comunitat i amb un enfocament més de potencialització social que no pas econòmic. Un desafiament a un context artístic feble i a un mercat totalment fràgil.

El carrer Trafalgar, la travessia que connecta la Plaça Urquinaona amb el Passeig Lluís Companys de Barcelona està en plena eclosió; Trafalgart –com l’anomenen- aposta per a l’art com a motor. Compta amb connexions de transports i amb nous espais de gran personalitat, a més d’un patrimoni arquitectònic procedent del sector tèxtil que li ofereix grans possibilitats per a l’expansió cultural i artística. Inicialment, s’hi van ubicar hotels i locals gastronòmics i en l’actualitat ja compta amb un gran nombre de galeries i espais d’art que han deixat enrere el concepte de galeria tradicional per donar resposta a les necessitats actuals. Els antics tallers de teles i retalls deixen pas a un comerç més sofisticat que s’emplaça en espais d’una arquitectura industrial que té infinites alternatives. Un hab cultural situat en un eix estratègic molt a prop dels Espais Volart de la Fundació Vila Casas a Ausiàs Marc, 22; la Fundació Foto Colectania al Passeig Picasso 14; la Galeria Miguel Marcos al carrer Jonqueres, 10; la Galeria Balaguer al carrer de Roger de Flor, 5; la nova Galeria Artur Ramon al carrer Bailèn, 19 o l’Escola Grisart de Fotografia al carrer Méndez Núñez, 14.

Galeria Senda. Visita exposició Aitor Ortiz
Galeria Senda. Visita exposició Aitor Ortiz

Ja el 2015 va desembarcar, en el número 32 del carrer Trafalgar, la Galeria Senda procedent de Consell de Cent; històrica galeria de Barcelona, nascuda el 1991 i dirigida per Carlos Duran amb la complicitat de Chus Roig. Avui Senda és una productora de continguts culturals, recolza artistes joves, però també a personalitats consolidades de l’àmbit nacional i internacional, apostant per tot tipus de llenguatges artístics. També compta amb una línia editorial de contingut crític. Fins a finals d’octubre presenta l’obra d’Aitor Ortiz (Bilbao, 1971) que investiga la transmutació de la representació fotogràfica en una hibridació que qüestiona els límits d’aquest llenguatge. Per altra banda, en una extensió més experimental, desenvolupa el projecte Lab 36, un laboratori d’experiències creatives en un espai polivalent i multifuncional que acull projectes de tercers i de la pròpia Galeria Senda. Són projectes de creació contemporània amb artistes joves i nous conceptes que fusionen disciplines artístiques. Participa dels esdeveniments organitzats per l’Associació Art Barcelona en defensa de la creació emergent i de les noves generacions d’artistes com ara l’Art Nou (27 juny al 26 setembre) que enguany ha presentat l’obra de l’artista rus Oleg Dou.

Dilalica. Exposició inaugural espai
Dilalica. Exposició inaugural espai

Els projectes de recent aparició estan innovant el vincle entre artista i públic com és el cas de Bom­bon Pro­jects, que va iniciar la seva activitat a principis del 2017 de la mà de la ges­tora cul­tu­ral Joana Roda i de l’artista Ber­nat Daviu. Desenvolupen el seu projecte en una antiga botiga de venda a l’engròs, al car­rer Tra­fal­gar, 45 i el seu pro­grama és completament arris­cat, amb pro­pos­tes comis­sa­ri­a­des. Una aventura que s’allunya dels postulats convencionals; promouen i representen artistes, però volen ser un espai polivalent actiu. Així ha estat la darrera experiència en el marc de l’Art Nou 2019 en la que l’artista Irene Grau ha viscut 22 dies a Bombon convertida en casa i espai de treball. Programen pensant en l’aportació de noves mirades que poden oferir els seus projectes i entenen la galeria com un lloc que mira més enllà dels seus murs. Participen en tots els esdeveniments que serveixen de plataforma per als seus artistes com ara la V edició del Barcelona Gallery Weekend (10-13 octubre); una cita fonamental per a l’art contemporani. Presenten una singular proposta dels artistes Maynou i Jordi Mitjà en la que ambdós prenen el taller de l’artista com un espai de transfiguració de tot allò rebutjat.

El 2017 va obrir les seves portes Begemot Art & Fashion Gallery, ubicat a Trafalgar 56, un nou concepte de galeria on art, moda i música es donen la mà, oferint un viatge sensorial a diferents nivells. La seva fundadora, Margarita Yarmats, aposta per artistes tant nacionals com internacionals i dissenyadors de talent que marquen les noves tendències. A més de l’agenda habitual d’exposicions, ofereix tot tipus d’activitats, entre concerts de música, presentacions, showrooms, passarel·les de moda, etc.

Exposició Bombon Projects
Exposició Bombon Projects

El mexicà Uxval Goc­hez, cine­asta de for­mació i amb experiència com a mar­xant d’art, dirigeix Arte Aurora Galeria; un taller d’artistes i galeria al carrer Tra­fal­gar número 36, obert des del 2018. Ha fit­xat un plan­ter de creadors de l’escena bar­ce­lo­nina i opera com un espai de recerca i reconeixement de la cultura local barcelonina amb artistes com ara Oscar Martín o Stella Rahola, així com una plataforma de llançament i d’acollida per a projectes artístics internacionals. A més, treballa amb artistes de llarga carrera com ara Evru o Yamandú Canosa que han trobat a la galeria l’oportunitat d’actualitzar-se en la interacció amb el públic amb propostes experimentals. Una de les seves activitats importants és la cessió d’espais en concepte de residència per donar l’oportunitat a artistes, col·lectius, associacions o agents culturals amb un projecte artístic de caràcter innovador i dinamitzador que estigui en procés de creació i/o producció.

El maig de 2019 es va estrenar Dilalica, al carrer Trafalgar 35, una galeria d’art que té com a punt de partida la creació i especialment l’art digital. Es tracta d’un centre d’experimentació artística dirigit per l’editor Louis-Charles Tiar i l’artista i professora Cati Bestard. La majoria dels projectes són inèdits i de nova producció, creats i comissariats per l’equip intern, distribuït entre Madrid, Barcelona i Nova York. La programació combinarà investigacions pròpies relacionades amb el procés artístic en sí, amb propostes que indaguen en qüestiones més transversals sobre construccions socials. També es convidarà a comissaris i agents externs a participar i proposar altres investigacions expositives. L’exposició inaugural titulada Espacio, va comptar amb artistes convidats com Luz Broto, Aleix Plademunt, Lara Fluxà, Claudia Pagès i Pedro Torres, a més d’Elsa de Alfonso, vinculada també al món de la música. En el Barcelona Gallery Weekend (10-13 octubre) presenten l’obra de Claudia Maté, Lorna Mills, Hona Kitchen i Yogesh Barve que utilitzen diferents formats tecnològics.

Un grup d’espais que suposen un relleu generacional i renoven el mapa artístic de la ciutat amb un perfil flexible de galeria que funcionen com un laboratori de projectes alternatius.

Art Aurora Galeria 2
Art Aurora Galeria 2
Conxita Oliver
Llicenciada en Història de l’art per la UB. Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA) i de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA), de la qual formà part de la Junta Directiva entre els anys 1987 i 1995. Premi GAC 2022 a la Crítica d’Art (Galeries d’Art de Catalunya). Ha desenvolupat la crítica d’art a: revista Batik (1980-1982) -on fou cap de redacció-; revista Arte Omega (1992-1996); diari Avui, suplement Cultura (1982-1997) i a les emissores radiofòniques Catalunya Cultura (1999–2002) i Ona Catalana (2000–2004). Col·labora actualment en mitjans especialitzats (Bonart i El Temps de les Arts). Ha publicat el llibre “Discurs crític. 25 anys d’escrits” (novembre 2009), Ed. Mediterrània. Ha estat conservadora del Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya (1987-2002); membre de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Bens del Patrimoni Històric i Artístic de Catalunya (1993-1996); responsable de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya del Departament de Cultura (2012- 2016); Directora de l’Arts Santa Mònica (2012-2014) i Coordinadora del Pla Integral de les Arts Visuals de Catalunya (2014-2021). Ha comissariat una cinquantena d’exposicions i ha coordinat més d’un centenar de mostres. És autora de llibres i monografies sobre temes d’art contemporani. Forma part de jurats de premis d’art, assessora programacions i col·leccions i ha catalogat diferents col·leccions públiques i privades.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close