Audiovisual / Camins de Serp

Sapere Aude

Les tres temporades originals de Merlí provocaren una il·lusió habitual en els xous de divulgació filosòfica: el miratge segons el qual el pensament resulta una bona eina per singularitzar un individu i allunyar-lo de la misèria vital. Mercès a l’enorme gràcia interpretativa d’en Francesc Orella, una manada ingent de postadolescents de la tribu va córrer a inscriure’s a la facu de filosofia, imaginant que la ciència del pensar els regalaria una vida desmanegada, però joliua i que, a còpia de mamar litres de Kant, acabarien adoptant els atributs del bellíssim Carlos Cuevas o, com a fita menor, lligant-se la xati més guapa del bar tot citant Aristòtil. A mi la cosa sempre em va fer gràcia i vaig pensar que tots aquests merlinets acabarien deixant la carrera en poc temps, i no només perquè descobririen ben aviat que la filosofia és una activitat d’extrema exigència; tampoc perquè saber-se Deleuze o Foucault de memòria només vagi bé per follar (que va molt bé, ho certifico), sinó perquè de seguida entendrien la futilitat de l’esforç d’Héctor Lozano i dels seus guionistes per situar contínuament la filosofia i la tradició dels pensadors d’Occident com a filtre interpretatiu d’un fet tan allunyat d’ells com és la nostra vida. Això encara sobta més a la continuació del producte, aquest Sapere Aude defensat per uns personatges castellans i estrafets que viuen plenament acostumats a la precarietat i la dissort existencial, uns éssers humans que encara busquen una cosa pitjor que la llibertat en la filosofia; hi cerquen consol per digerir la tristesa. Per molt que la capacitat consoladora de la filosofia aparegui en algun dels grans títols de la tradició, lamento dir als espectadors que tenir el pensament com a font per adaptar-se millor al vòmit de la vida tampoc els servirà de res. La filosofia no singularitza, no et consola de cap dissort; atrevir-se a saber (i a pensar) sempre comportarà una forma de perillosa anormalitat i cercar allò que els cursis anomenen escalf en el pensament només pot derivar en una nova frustració. La tristesa del nostre present es guareix a través de la química (sigui farmacèutica o de cantonades fosques) i els meus adorats filòsofs no poden rivalitzar amb la Fluoxetina. Ens agradi o no, el pensament no té res a veure amb els debats morals impostats que poblen les discussions de classe que veiem a Sapere Aude (i que, dissortadament, no s’esdevenen a cap de les nostres aules, on l’oralitat entre alumnes és una raresa), car és una tasca d’eremitisme, solitud i molta paciència. Per altra banda, hi hagué un temps en què es podia trobar molta filosofia a les barres de bar de la nostra ciutat, i entenc que el protagonista d’aquesta segona temporada pesqui molt més pensament en la cocteleria que en l’acadèmia. Però la nit barcelonina, ho dic per experiència, ja no ens regala ni això. Sortosament, tot això provocarà que, lluny d’allistar-se a la facultat, els nanos acabin buscant el sentit de la vida en els elixirs que preparen a l’Ascensor o al Dry Martini. El fet millorarà l’aposta original de Merlí, estalviarà molts de duros als contribuents i els meus estimats col·legues professors cada vegada tindran menys feina per corregir. Per contra, els meus adorats baristes hauran d’aguantar molts nanos amb pretensió de guarir-se les crisis existencials als seus establiments. Que no els passi res, pobrets. No hi ha res pitjor que les “turres” amb pretensions filosòfiques.  

Bernat Dedéu
Escriptor i columnista. Col·labora en mitjans com ara El Nacional, RAC1, The New Barcelona Post i Planta Baixa. Presenta i dirigeix el podcast L’Illa de Maians d’ONA LLIBRES.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close