Video-art / Exposicions

“Dalí Challenge”: l’últim repte del geni del surrealisme a Barcelona

Salvador Dalí cercava constantment les darreres novetats des del punt de vista tècnic per tal d’aplicar-les en les seves creacions. Des de mitjans dels seixanta i durant la dècada dels setanta, es va interessar sobretot per la imatge virtual i la profunditat. Aquest moment va coincidir amb la preparació i posterior inauguració del Teatre-Museu a Figueres. De fet, el pintor no va dubtar a dedicar alguns dels seus espais als fenòmens òptics com l’anamorfosi o l’estereoscòpia, entre altres.

"Dalí Challenge". Foto: SeedsXR
“Dalí Challenge”. Foto: SeedsXR

Ara, Barcelona és el nou escenari de l’experiència única Dalí Challenge. No saps res de mi”, una innovadora exposició que, sense perdre el rigor, arriba a la ciutat per desxifrar els enigmes de l’univers dalinià durant els quatre mesos vinents. Aquesta nova proposta no només ofereix un recorregut visual per les obres més icòniques de Salvador Dalí, sinó que també promet una immersió emocional i educativa a través de tecnologies com les caixes de llum, les ulleres 3D, el micro mapatge, la realitat augmentada i la realitat virtual, que es fusionen per submergir l’espectador en els jocs de llums i ombres que tant fascinaven l’artista.

Després de l’èxit rotund a Madrid i la recent obertura a Sao Paulo, “Dalí Challenge”, creada per Artdidaktik, de la mà de la premiada productora barcelonina SeedsXR, sota la llicència i supervisió de la Fundació Gala-Salvador Dalí, ha aterrat a la capital catalana. La mostra es desplega al Reial Cercle Artístic, ocupant un espai de 500 metres quadrats i oferint al públic una selecció de 65 rèpliques digitals de les obres més emblemàtiques del geni figuerenc, les originals de les quals es troben en onze museus i col·leccions privades repartides per tot el món.

“Dalí Challenge. No saps res de mi” al Reial Cercle Artístic de Barcelona. Fins a l’octubre 2024.

Un Viatge per l’univers dalinià

El projecte “Dalí Challenge” s’inscriu en un circuit mundial que recorrerà els cinc continents, transportant visitants d’arreu del món a l’univers surrealista de Dalí i, en aquest cas, ho fa utilitzant un format més ampli que facilita l’observació dels detalls i les pinzellades que normalment poden passar desapercebuts en les pintures originals, “funcionant com un complement”, tal com diu Santiago Ruiz, productor executiu de la mostra.

Utilitzant tecnologies d’avantguarda i audiorelats en format pòdcast, aquesta exposició busca crear una nova categoria d’experiència educativa i divulgativa que aconsegueixi generar una connexió emocional amb els i les visitants. Les i els participants poden accedir a un audiorelat en diversos idiomes mitjançant un codi QR, permetent-los una exploració màgica, profunda i immersiva en la vida i obra de Dalí, així com la interacció amb el món del segle XX.

"Dalí Challenge". Foto: SeedsXR
“Dalí Challenge”. Foto: SeedsXR

Un exemple destacat és la “Sala de les il·lusions òptiques”, on el destinatari és convidat a endinsar-se en una dimensió de percepcions canviants i realitats alternatives. Aquesta sala és un homenatge a l’esperit innovador de Dalí, un artista que no només va redefinir els límits de l’art, sinó que també va abraçar amb entusiasme les noves tecnologies per donar vida a les seves visions més sorprenents.

Més enllà de la pintura, la mostra també explora les diferents facetes de Dalí menys conegudes, des del cinema fins a la publicitat, l’escriptura, la moda, l’escultura, les performances i les joies. També inclou una reproducció de l’estudi de Portlligat de Dalí i Gala. “Sense Gala, no es pot comprendre Dalí”, va subratllar Ruiz. La musa de Dalí va ser la seva font d’inspiració, darrere el nom d’Elena Ivanovna Diakonova, i va tenir un rol vital en la creació de la marca de l’artista a escala internacional.

Quatre espais temàtics

“Dalí Challenge” es divideix en quatre espais temàtics, cadascun dedicat a un aspecte específic de Salvador Dalí:

Descobrint Dalí: Aquest espai ofereix un recorregut complet per la vida i obra de Salvador Dalí, des dels seus inicis a Figueres fins a la seva consolidació com un dels artistes més influents del segle XX. Els visitants poden explorar cronològicament les seves creacions, situant-les en el context dels esdeveniments històrics més rellevants del segle passat.

Rèplica de "La noia a la finestra" a l'espai Descobrint Dalí en el marc de "Dalí Challenge". Foto: Laia Marín
Rèplica de “La noia a la finestra” a l’espai Descobrint Dalí en el marc de “Dalí Challenge”. Foto: Laia Marín

Dalí polièdric: En aquesta àrea, es destaca la versatilitat de Dalí com a creador multifacètic. S’analitzen les seves incursions en el món del cinema, amb la seva participació en projectes d’Alfred Hitchcock i Walt Disney. També s’exploren les seves innovacions en publicitat, on va aplicar el seu geni surrealista a campanyes publicitàries icòniques. A més, es posa en relleu la seva genialitat en la joieria, amb dissenys extravagants i plens de simbolisme. Una secció que inclou projeccions de les seves pel·lícules, anuncis publicitaris, i joies dissenyades per ell, oferint una visió completa de la seva capacitat creativa en múltiples disciplines.

Les obsessions de Dalí: Un espai dedicat als temes més recurrents en l’obra de Dalí, les seves obsessions, com la seva dona Gala, el surrealisme, el món oníric dalinià, i l’estereoscòpia. Aquí els visitants poden veure com aquests elements es manifesten repetidament en la seva obra, creant un fil conductor que uneix les seves diferents etapes creatives. La secció inclou pintures emblemàtiques, escultures, i instal·lacions que reflecteixen aquestes temàtiques.

La Inspiració de Dalí: Una secció immersiva que permet als visitants endinsar-se en l’entorn geogràfic i cultural que va inspirar Dalí. Amb l’ajuda de la tecnologia de realitat virtual, es pot fer un viatge imaginari pels paisatges de la Costa Brava, especialment Portlligat, Cadaqués, i Cap de Creus, que van ser font inesgotable d’inspiració per a l’artista. La secció recrea l’univers dalinià, amb projeccions i instal·lacions interactives que transporten el visitant als llocs més significatius de la seva vida.

La Fundació Gala-Salvador Dalí: el llegat dalinià

La Fundació Gala-Salvador Dalí, gestora del llegat de l’artista, ha tingut un paper clau en el desenvolupament i èxit de “Dalí Challenge”. Gràcies a una gestió eficient i a l’augment de visitants, la Fundació ha aconseguit incrementar els ingressos provinents de l’activitat museística, que constitueixen un 85% del total. Això ha permès mantenir i invertir en els tres museus de Figueres, així com en projectes de cooperació internacional com el BISS Innovation and Best Practice for International Standards on Sculpture Study and Management.

"Dalí Challenge". Foto: SeedsXR
“Dalí Challenge”. Foto: SeedsXR

Un futur ple de noves experiències

“Dalí Challenge” no és l’únic projecte immersiu en actiu; actualment, quatre projectes itinerants recorren diverses ciutats del món, portant l’art de Dalí a nous públics. Aquestes iniciatives han atret més de 2.500.000 visitants des del 2020, demostrant l’atractiu global de l’obra del geni de Figueres.

Barcelona, amb la seva rica història cultural i artística, és l’escenari perfecte per acollir aquest homenatge a Salvador Dalí. “Dalí Challenge” transcendeix les formes tradicionals de l’art, oferint una experiència única que inspira i captiva, connectant el passat amb el present a través de la innovació i la tecnologia. Endinsar-se en aquest repte és una bona manera de descobrir quant en saps sobre Dalí.

Laia Marín
Desenvolupa la seva tasca professional entre Barcelona i Tarragona, la seva ciutat natal. Especialitzada en l'àmbit de la comunicació cultural i patrimonial, ha gestionat l'estratègia de comunicació global de diversos projectes culturals institucionals d'organitzacions com el Patronat de Turisme de Tarragona, Ajuntament de Tarragona o el castell de Tamarit. També ha treballat al programa radiofònic "El Celobert" de Lluís Gavaldà, el Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona o Tarraco Viva, entre altres. A més, ha exercit com a docent. Actualment, forma part del planter d'El Temps de les Arts.
És llicenciada en Dret, Postgrau en comunicació online i gestió de xarxes socials (UAB) i màster en Transformació Digital (USAL).