Equipament

Museu de Montserrat

Durant el segle XIX el monestir fou destruït i suprimit i va perdre tot el seu patrimoni històric. Tot el que es troba actualment al Museu de Montserrat és fruit de noves adquisicions i de donacions particulars en un ambient de recuperació i de presència significativa en la societat catalana amb irradiació europea i mundial.

El 1911 fou inaugurat el Museu Bíblic de Montserrat que contenia materials arqueològics, etnològics, zoològics i botànics que el P. Bonaventura Ubach (1879-1960) va adquirir a Terra Santa, Egipte, Síria i Irak amb la finalitat d’il·lustrar la Bíblia.

No va ser fins el 1963 que va néixer el Museu de Montserrat pròpiament dit amb els materials arqueològics del Pròxim Orient i les pintures del Renaixement i del Barroc que es trobaven a l’interior del monestir. El 1982 el Museu de Montserrat s’amplia amb una important col·lecció de pintura dels segles XIX i XX, donació del Sr. Josep Sala Ardiz, a la qual se’n van afegir unes altres com la de l’arquitecte Xavier Busquets.

El 2006 el Parlament de Catalunya va declarar el Museu de Montserrat, MUSEU D’INTERÈS NACIONAL i a dia d’avui el Museu està considerat com un dels referents museístics nacionals i és un dels més visitats del nostre país. Actualment continua incrementant els seus fons amb les constants donacions de particulars i entitats privades.