Des del primer minut de la seva fundació, l’any 1981, que la FiraTàrrega té clar, com a manament infranquejable d’una manera de ser i d’entendre l’art, que al carrer és on hi passen les grans coses. Aquelles que omplen de sentit la nostra intimitat anodina. El carrer –l’espai públic on compartim, on mirem i on som mirats– com a gran aparador d’inquietuds, emocions i sacseigs, com a via de vides que passen i que ens diuen coses, encara que vulguin passar inadvertides. El carrer, també, com a indret on creem vincles que ens acompanyaran per sempre, i també l’àgora increïble de la rutina diària i de la meravella ocasional, l’espai comú on reivindiquem, proclamem i ens apoderem. I aquest és el gran eix on gravita tota la programació de l’edició 2018 de la FiraTàrrega, que s’inaugura aquest dijous: la reflexió i relectura al voltant de l’espai públic. Una celebració del carrer, tal com mana l’esperit original d’un certamen únic.
Trenta-set anys després d’aquella primera edició, promoguda per l’impuls d’una ciutat atrevida i per l’energia creativa de Comediants, FiraTàrrega viu una salut magnífica, gairebé granítica, treballada a base de posar sempre molta cura en la programació que en els darrers anys ha comandat la bona mà de Jordi Duran, qui entoma enguany la seva darrera edició al capdavant de la direcció artística del projecte. Mèrit seu, i del seu equip, és haver aconseguit que la fira sigui un actor imprescindible i reconeixible del panorama escènic internacional, plenament consolidada com a gran referent de les arts escèniques contemporànies, amb una marca pròpia i un esperit integrador i fresc que té la mirada posada en el futur.

La programació compta amb quatre grans eixos temàtics –territori, memòria, identitat i inclusió– i ha programat 50 peces escèniques, provinents de 8 països i amb 30 estrenes –12 de les quals amb producció de la pròpia fira–, tot configurant un cartell divers pel que fa a gèneres i formats, apte per a tot tipus de públics, dèries i edats. En total, del 6 al 9 de setembre, es podran gaudir 227 sessions, ubicades en 22 localitzacions de la capital de l’Urgell. Una fascinant reunió d’agents, de protagonistes, d’inquietuds, de companyies, de pulsions creatives i d’escenes que rellegeixen l’espai públic, n’actualitzen la mirada i celebren la vitalitat –i vigència– del carrer.
Reivindicar “la màgia de la creació”
La Compagnie Lucamoros serà l’encarregada d’inaugurar l’edició 2018, aquest dijous 6 de setembre, amb La Tortue de Gauguin. Tota una declaració d’intencions: un espectacle de carrer interdisciplinari que combina la pintura en directe, el teatre d’ombres i la música escènica. La peça mostra el procés d’elaboració d’una obra gràcies a una dramatúrgia visual que té lloc en una estructura vertical de 9 metres, amb sis pintors, una actriu i música en viu, per ser tot un retaule contemporani “que reivindica la màgia de la creació i la condició efímera de l’art”, tal i com subratllen els organitzadors. Un espectacle que posarà de relleu els valors fundacionals de FiraTàrrega i que clourà el cercle d’un trienni temàtic que ha passat per la reflexió al voltant de la interculturalitat (2016), per la participació (2017) i, ara, per la relectura de l’espai públic (2018).

La programació també retrà homenatge als clàssics contemporanis i al codi teatral a l’espai públic, com demostren la companyia Adhok, que estrenarà a l’Estat espanyol la seva trilogia d’espectacles que reflexionen sobre la joventut i la vellesa (Issue de Secours, L’envol i Le Nid); Joan Català, que presenta 5.102 m/s, que es convertirà una peça de carrer i una altra de sala a partir de 2019; els polonesos Teatr KTO, que estrenaran Peregrinus; o la reconeguda companyia anglesa Chameleon, que mostrarà la contundència d’Of Man and Beast i Witness This. A banda d’aquesta dosi de clàssics, el certamen també celebrarà el present amb les noves creacions de Les Impuxibles, que presenten el seu primer espectacle de carrer, Painball; la proposta de Toti Toronell i Pere Hosta (Slow Olou) amb Escargots; Hui Basa amb Tha Tzpar (L’espera); Núria Guiu i Likes, la seva mirada fresca i coreogràfica sobre la presència del cos en l’era digital; la dansa contemporània de LaSala, que des de 2013 investiga el llenguatge físic i els seus vincles amb una estètica actual i ho demostraran amb els espectacles FEMALE i I U; o la Companyia de Circ ‘eia’, que presentarà Espera.
La fascinació dels clàssics i el vigor del present es veuran completats amb la visió del futur de les arts de carrer, del relleu generacional i les altres maneres de fer carrer. Propostes com les de Silere, formada per exalumnes del Màster de Creació de FiraTàrrega; el Colectivo Ameno, que presentarà Saunterer, una performance itinerant; o Blockchain, de Nølah, una instal·lació artística que vol posar el focus sobre la necessitat que la societat cooperi per construir un món millor.
Per a tota la família i presència internacional
L’aliança amb la Mostra d’Igualada i amb l’Associació de Teatre per a tots els Públics continua aquest 2018 en la programació de FiraTàrrega i torna a visualitzar espectacles familiars catalans, tot pensant en el mercat internacional: Mumusic Circus, Zum zum Teatre i Quim Bigas, Campiguipugui, CreaMoviment, o Les set diferències d’El Pont Flotant, un dels plats forts d’aquesta edició. Pel que fa a la presència internacional, el certamen ha programat 16 espectacles, amb un relleu preeminent de les propostes que provenen de Mèxic –amb 5 creacions programades–, i Xile, amb el debut a Tàrrega de dues joves directores: Carolina Díaz amb Proyecto Correo, i Pilar Ronderos, de la companyia La Laura Palmer.
Un menú degustació amb 9 itineraris artístics
Per aproximar-se al gruix de la programació, FiraTàrrega 2018 organitza novament els Itineraris Artístics: 9 recorreguts per posar en safata de plata tot el programa de l’esdeveniment al públic i orientar-lo en funció a gustos i dèries. Aquest 2018 són 9 menús gastronòmics que conformen itineraris temàtics de referència. Els itineraris són Gra fort (Gran recorregut, de tot per a tothom), Menú burgès (Teatre de sala), Menú Festa Major (Espectacles d’entreteniment, festa i nostàlgia), Menú força (Arts del circ), Menú infantil, Menú lleuger (Dansa, arts de moviment), Menú recomanat (Confeccionat pels gastrònoms de Recomana.cat), Menú vegà (Política, compromís, feminisme, eco), i Nouvelle cuisine (Propostes contemporànies).
