La Barcelona Gallery Weekend va ampliant el nombre de galeries participants -aquest any són 28, sis més que la passada edició- i el nombre de dies del cap de setmana. Està organitzada per l’associació de galeries Art Barcelona, s’inaugura dimecres, 26 de setembre, al vespre i comença a funcionar a ple rendiment dijous, amb activitats a les pròpies galeries però també en sis espais habitualment inaccessibles que l’organització ha implicat en la mostra Composicions, comissariat per Alexandra Laudo i Glòria Picazo.
«L’obertura de temporada és important», diu la directora de la BGW, Susanna Corchia, i les galeries fan aquesta aposta com a «plat fort» del setembre. Aquest esdeveniment inclourà «activitats i brunch» i comptarà «amb la presència dels artistes» per tal d’esdevenir «la festa de les galeries» i «apropar-les al public consolidat i a nou públic».

En la roda de premsa de presentació de la BGW, Corchi va explicar que el programa Composicions vol «posar en relació l’art amb la ciutat i específicament l’arquitectura». Per això les instal·lacions i propostes artístiques s’ubiquen en «espais peculiars que no coneixem o davant dels quals habitualment passem de llarg», com ara les esmentades Torres venecianes de la plaça d’Espanya o la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, que, al costat del Poliorama, sovint passa totalment inadvertida.

Glòria Picazo, una de les dues comissàries de Composicions, explica que les exposicions són una oportunitat també per accedir a l’interior d’aquests espais urbans. «Jo mateixa, quan vaig poder entrar i pujar a una de les Torres venecianes em vaig sentir una ciutadana privilegiada. Doncs una de les torres estaran obertes al públic i s’hi podrà pujar per veure la magnífica vista que ofereixen de Montjuïc i Barcelona, a més de la intervenció d’Anna Dot i Aldo Urbano: segons el catàleg de la BGW, «repassen la història mateixa d’aquestes edificacions, construïdes a imatge del campanar de Sant Marc de Venècia». Les diferències «estètiques i conceptuals que existeixen entre aquestes dues torres i la torre veneciana original donen peu als artistes a reflexionar sobre les nocions de còpia, mirall i reflex».
Una altra d’aquestes instal·lacions serà a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Mariona Moncunill «ha desenvolupat una proposta que pren com a punt de partida alguns dels llibres i dels instruments científics de la col·lecció d’aquesta entitat per parlar de l’evolució de les convencions científiques que han determinat els estàndards de mesura de l’espai i del temps».

Jaume Pitarch farà una instal·lació escultòrica sonora en un espai que paga la pena visitar: la Sala noble de l’Edifici del Rellotge de l’Escola Industrial. «Contraposant el rellotge de la façana a un altre rellotge -explica el catàleg-, l’artista fa un homenatge als treballadors de l’antiga fàbrica de Can Batlló», que va ser l’origen primer d’aquest edifici.
A la Casa Vicens s’instal·larà una videoconferència amb la qual l’organització espera atreure molts visitants locals, ja que aquesta obra de Gaudí, recentment oberta al públic, acull més visitants estrangers que ciutadans de Barcelona. Glenda León «hi presenta un vídeo que parla sobre la integració harmònica de l’ésser humà i la naturalesa, un tema que és també recurrent en l’arquitectura gaudiniana».
L’última ubicació d’una Composició és l’antiga industrial Akroll de l’Hospitalet de Llobregat. L’artista Teresa Solar Abboud hi presentarà «una instal·lació escultòrica que evoca un paisatge marí intervingut per l’home, i en el qual l’horitzó és reinterpretat com a frontera».
Per tal de fer més visitables les galeries i les instal·lacions de les Composicions, la BGW ofereix l’ARCO Gallery Walk, que ofereix sis rutes guiades a «les galeries d’art amb l’objectiu d’acostar al públic als treballs dels artistes i poder establir relació amb les galeries» de la BGW. La visita guiada requereix inscripció prèvia per correu electrònic a office@artbarcelona.esdemanant la llengua de la visita (s’han previst en català i en castellà) i informació sobre els horaris dels dies 29 i 30 de setembre. Les sis rutes recomanades per l’Arco Gallery Walk (amb vincles a les webs de les galeries) són les següents:
Eixample Nord/ Gràcia
Composicions: Jaume Pitarch
Composicions: Glenda León
Eixample Centre
Eixample Sud
Trafalgar /Poblenou
Ciutat Vella
Composicions: Mariona Moncunill
Metropolitana
Composicions: Aldo Urbano / Anna Dot
Composicions: Teresa Solar Abboud