General

Ruscalleda, la màgia de la cuina en primer pla

L'ambaixadora de la cuina catalana al món, en una exposició al Palau Robert

Carme Ruscalleda ha estat guardonada amb un dels Premis Nacionals de Cultura d’aquest 2019. És el primer reconeixement que rep algú del món de la gastronomia. Com a cuinera, ha estat sempre una pionera. Primer, a Sant Pol de Mar, on va fer créixer fins a límits excepcionals el Sant Pau, el seu restaurant de tres estrelles Michelin. Després, com a figura de carisma únic i singular, com a divulgadora d’un art que era sublim i, alhora, arrelat a la terra de la cuina, i després com a cuinera amb més estrelles Michelin del món, amb un total de 7 en la darrera dècada. Tot un rècord que parla del rigor, la passió i la dedicació a l’art de fer màgia amb els fogons.


Carme Ruscalleda. L’essència del gust
Palau Robert, Barcelona
Fins al 29 de setembre


Ara, després que Ferran Adrià (2012) i els germans Roca (2017) ja tinguessin una exposició dedicada al Palau Robert, arriba el seu torn. “Carme Ruscalleda. L’essència del gust” mostra l’evolució i les fites d’una autora d’una cuina amb gran projecció internacional, a cavall entre la tradició i l’avantguarda, al capdavant del Sant Pau. Tres noms que van ajudar a posar de manifest –juntament amb el desaparegut Santi Santamaria– la creativitat, la vitalitat i el reconeixement internacional que ha aconseguit la gastronomia catalana.

Exposició al Palau Robert sobre Carme Ruscalleda. Foto: Esteve Plantada
Exposició al Palau Robert sobre Carme Ruscalleda. Foto: Esteve Plantada

Una exposició que passa per totes les etapes del restaurant Sant Pau, tancat definitivament a la tardor del 2018. Un final que és l’inici d’una nova etapa: Ruscalleda continua activa a la Cuina Estudi de Sant Pol de Mar, un laboratori d’idees que aposta per una cuina creativa, saludable i divertida, en sintonia amb el paisatge, les escoles i els mitjans de comunicació. La cuinera compagina la tasca amb la direcció dels restaurants Sant Pau de Tòquio –una rèplica del restaurant del Maresme– i Moments, a l’hotel Mandarin Oriental, Barcelona.

La mostra dona a conèixer les dades més rellevants de la trajectòria de la cuinera en una detallada cronologia que comprèn la tasca portada a terme als restaurants de Sant Pol, Tòquio i Barcelona, i s’acompanya d’un muntatge audiovisual sobre la cuina del restaurant Sant Pau, al Maresme, en un espai amb 16 metres de façana davant el Jardí amb vistes al mar. Un altre apartat detalla el procés creatiu i l’evolució de la cuina de Carme Ruscalleda a través d’una descripció dels seus plats i menús temàtics.

Detall del'exposició al Palau Robert sobre Carme Ruscalleda. Foto: Esteve Plantada
Detall del’exposició al Palau Robert sobre Carme Ruscalleda. Foto: Esteve Plantada

El recorregut posa de relleu la importància de la cuina de proximitat per a Carme Ruscalleda, que considera que aquest tipus de cuina és “la millor base per a futures recerques i que els sabors formen part de la memòria”. Que la cuina no pot “espatllar el producte”, que tots els productes mereixen “la mateixa consideració” i que la cuina “no pot ser només tècnica, també ha d’emocionar”. Tota una declaració d’intencions, amb un èxit irrefutable.

També veurem, al llarg del recorregut, com n’és d’important la recerca i la creació, sempre presents i constants, com a motor de la vida creativa i culinària de Ruscalleda, que sempre ha comptat amb el suport constant del seu marit, Toni Balam, dels seus fills, Raül i Mercà, i de la resta d’una família molt vinculada a la seva localitat i al Maresme.”Es tracta de treballar en el que dona plaer i teixir complicitats amb el territori on visc, el Maresme, amb els proveïdors, amb els clients”, afirma la cuinera, en aquest sentit.

Ruscalleda, de jove a Sant Pol. Foto: Arxiu família Ruscalleda
Ruscalleda, de jove a Sant Pol. Foto: Arxiu família Ruscalleda

El restaurant Sant Pau va obrir el 1988 i va anar guanyant prestigi després d’uns inicis difícils. La primera estrella Michelin va arribar el 1991 i va suposar un impuls molt important al projecte; la segona i la tercera les va aconseguir el 1996 i el 2006. La projecció de la cuina del Sant Pau va començar el 1992 en assumir la responsabilitat gastronòmica al pavelló de Catalunya a l’EXPO de Sevilla.

Entre d’altres, ha rebut guardons com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2004); Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura (2008); Medalla de Plata al Mèrit en el Treball (2012), Filla Predilecta de Sant Pol i Medalla d’Or del Parlament de Catalunya (2013), i el darrer Premi Nacional de Cultura (2019).

Caneló al revés. Foto: Pere Sauleda.
Caneló al revés. Foto: Pere Sauleda.

La mostra, organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat, té com a comissària Anna Alberni i es pot visitar del 26 de març al 29 de setembre, a la Sala 3 del Palau Robert. Compta amb el patrocini de Gallina Blanca, empresa multinacional del sector de l’alimentació i d’origen català.

La cuina del Sant Pau. Foto: Arxiu Ruscalleda.
Esteve Plantada
Granollers, 1979. És poeta, periodista cultural, crític de cinema i professor del Màster de Periodisme Literari de la UAB i del Laboratori de Lletres. Ha estat cap de cultura de Nació Digital i coordinador d'"El Temps de les Arts". Col·labora regularment a "El Temps", "En Línia" de TVE, "Àrtic" de betevé i "Catalunya Migdia" de Catalunya Ràdio.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close