General

Alain Resnais: “L’any passat a Marienbad”

DIDÀCTICA DEL PENSAMENT.

Al llarg dels crèdits inicials, música apassionada.

Una veu masculina descriu un lloc laberíntic, silenciós i buit. Música d’orgue fantasmagòrica. La càmera viatja per diverses habitacions a un ritme tranquil, revelant un sostre de decoració barroca. Les veus s’esvaeixen i fan que el qui parla recordi diverses visites anteriors.

Unes poques persones són revelades, remotes i immòbils. Ens movem al voltant d’un cartell del teatre que diu “Rosmer” i cap a una habitació plena de persones assegudes i mudes. Es revelen com a públic de teatre. Una dona és a l’escenari, en un jardí. El monòleg de veu en off suggereix ara que un actor masculí intenta convèncer-la de deixar un altre home; en cas contrari, una “ombra grisa” els separaria i l’acompanyaria. L’altaveu fora de càmera deixa entreveure que té por de la ruptura, però sentim que ho nega, ja que la càmera torna a estar entre el públic. L’actor masculí caracteritza el lloc com un hotel i els seus hostes ja han mort.

Finalment, veiem l’actor masculí que parla, mentre acaba la seva línia. Una petita campana toca tres vegades i la dona se li declara: “Soc teva”. Baixa la cortina, aplaudiments i música. Els espectadors s’aixequen i comencen a moure’s. Veiem parelles i grups reduïts, escoltem fragments de conversa, principalment sobre el passat. Les persones mantenen el seu aspecte escultòric, romanen immòbils, com estàtues.

Torna l’espectacular música d’orgue. Les persones surten de la seva rigidesa de tant en tant, algunes d’elles inquietes i desesperades silenciosament, suposadament per aquesta existència ombrejant i parpellejant.

Els jugadors de cartes

Ens concentrem en dos homes. Un suggereix “un altre joc”; un joc de cartes que espera guanyar. L’altre accepta el repte. El jugador reparteix cartes sobre una taula després d’una reunió de 7-5-3-1. Cadascun d’ells pot treure tantes cartes com vulgui, però només una a la vegada. El que agafa l’última carta ha perdut.

L’home que ha desafiat perd. L’última targeta mostra un dibuix del jardí barroc de l’hotel. Sentim el riure d’una dona.

Una dona vestida de negre, amb la cara en penombra, sembla escoltar una parella. L’home diu que no sembla que s’hagin separat. Quan passen per l’oient, ella li assegura que segueix sent la mateixa. Una altra veu masculina repeteix les línies de text, com si fossin un record. L’oient, girant en la direcció que la parella desapareix, ara porta un vestit blanc, molt il·luminat.

Poc després, de nou amb el vestit fosc, conversa amb l’home que va perdre el joc de cartes. Ell intenta recordar-li que es van conèixer en aquest lloc l’any passat, però ella no recorda res. S’ofereix a mostrar-li tot. Ballen preocupat pel fet que ella no el recordi. Sembla recordar, o tenir una fantasia, uns cinc homes en un concurs de trets. Ell és un d’ells.

Una escena de L’any passat a Marienbad (1961)

La parella es troba ara en una altra habitació fosca. No para de recordar-li la seva primera trobada, l’any anterior. Ella sosté que la confon amb una altra dona. Descriu el lloc on es van conèixer, al costat d’un grup escultòric al jardí.

El rival del joc de cartes ara juga un partit amb un altre home, que perd i declara que és impossible. El seu primer oponent, que ha estat intentant convèncer la dona, mira. Vol tornar-ho a provar i deixa començar el jugador. Juguen en concentració silenciosa. La veu de l’home que interpreta el desafiant sona com si expressés un pensament, mentre juga. Es tracta d’una variació del monòleg del teatre, centrada en la repetició i l’arbitrarietat de triar una carretera.

Torna a perdre. El monòleg continua, passegem per l’hotel i, de nou, observem gent immòbil. La dona es revela de nou, sola, amb el vestit blanc. Aquesta vegada coincideix amb la seva descripció. La veu en off li demana que recordi, descrivint novament la seva primera reunió. Seguint planejant, descobrim el lloc i ella, ara d’acord amb la seva descripció. La càmera es mou com un ull, però reacciona més lentament que la descripció, com si fos una ordre. La seva veu cita la seva discussió sobre què se suposa que representa el grup d’escultures.

La dona vestida de blanc, al parc.

L’escena es torna realista; els dos discutint al costat de les escultures. Li demana que vingui amb ell. Per un tram d’escales, repeteix el seu desig. Encara porta el vestit blanc, però ara respon, com si tornéssim a l’hora d’acció, que mai no va ser al lloc sobre el que parla. Afirma que la reunió va tenir lloc en algun lloc i que l’ha estat esperant on són ara, al costat d’una foto del parc, per tal de mostrar-li.

Apareix el jugador que posa fi al seu debat sobre el significat del grup d’escultures dient-los que al·legoritza el rei Carles III en el procés de traïció.

L’home i la dona es retroben. Encara sosté que l’ha estat esperant i que ella continua fugint. Ella ho nega i li demana que li expliqui el final de la història de l’any passat. Esmenta una reunió més tard aquell dia, mentre la veiem movent-se pels camins de grava del jardí, preocupada, amb una sabata trencada.

Aleshores, les imatges comencen a seguir la història, però les persones ara estan quietes i semblen escultures.

Fotograma inicial de l’original francès de la pel·lícula

Ballen. Més tard, mentre veiem els dos homes jugant a cartes junts amb uns quants altres, esmenta la sabata que es va trencar i que la va deixar al jardí.

Segueix explicant la història, sobre les seves reunions posteriors, mentre que tots dos es troben ara mútuament al taulell d’un bar. Com esmenta que tenia el costum de callar a la nit, hi ha un flash ràpid; una habitació fortament il·luminada amb un llit, ella a peu dret al costat d’una taula al mig, de color blanc. La seva veu explica que un dia va arribar a la seva habitació i el flaix es repeteix onze vegades.

Al bar, comença a mirar-lo de forma meravellosa i sospitosa. Queda l’últim flaix i ara està envoltada per un gran nombre de sabates que les proven. Alça la vista i riu suaument.

Al bar, una dona al costat riu bruscament. Comença, eludeix l’altra dona, xoca amb una altra persona, tomba un got perquè caigui a terra i es trenqui.

De tornada a la sala lluminosa, descobrim que ara és a dins i ella s’allunya d’ella, preocupada.

Al bar, un cambrer recull el vidre trencat. La gent observa l’escena en silenci.

El jugador torna a configurar el seu joc, aquesta vegada amb fitxes.

L’home (narrador) recorre els passadissos, amb gent inert i discussions trivials.

La dona s’acosta, amb el seu vestit fosc. Comença de nou amb la història des de la sala. Torna a aparèixer com un flaix, excepte que ara porta el vestit posterior a l’habitació, resistint més fort i dient-li que la deixi sola. Esmenta que és hora del concert i vol acompanyar-la. Ella ho permet. El jugador els atura des d’una habitació lateral i li pregunta si va al concert. Ella respon que es veuran a sopar.

L’home i la dona són al concert, a càrrec d’un duo de violins, però escoltem música d’orgue. La mira.

Passegem pel parc mentre la música continua. Revelada de nou, ara es troba entre els seus braços, tractant feblement de desprendre’s d’ell i demanant-li que la deixi en pau.

De nou a la sala de concerts. És pensativa.

Fotograma d’una seqüència del film.

Més tard estan asseguts un al costat de l’altre en un saló. Una vegada més, descriu com continuaven topant-se entre ells. Ella escolta pensativa. Les imatges il·lustren la història i suggereixen que recorda. De nou, es mantenen molt junts, amb els braços al seu voltant, i ella li demana que la deixi en pau.

De nou al saló, continua amb la seva història; li va demanar que fugís amb ell. Va dir que era impossible.

Són del grup escultòric. Ella en part se’n recorda, i ell torna a la proposta de fugida, afirmant que ara pot fer-ho. Reitera que està (com) morta i que no es tracta d’una altra vida, sinó de viure.

En un saló, continuen. Descriu la seva última trobada l’any anterior; estava disposada a anar amb ell, però espantada. El jugador apareix, gira i torna a marxar. El narrador li pregunta qui és aquell home; el seu marit potser? Segueix explicant-li com aquesta figura també va aparèixer en el seu darrer encontre de la mateixa manera.

Fotograma del film.

Som a la seva habitació on està asseguda al llit. La seva veu descriu la seva por al jugador. Simultàniament, el narrador entra a la sala, segons s’ha acordat. Alça la vista, veu alguna cosa i crida.

Els cinc homes són de nou al camp de tir.

El narrador i la dona estan asseguts en una altra habitació. Ella nega vigorosament la memòria, però, descriu detalls que no ha mencionat. Ara, ella està confosa i ell continua. Finalment, la fa descriure l’habitació. Després, li mostra una foto que va fer l’any anterior. Al cap d’un temps ja no pot aguantar més i fuig cap a la terrassa, on la llum del sol l’enlluernava. Tombant enrere, s’enfonsa en un banc, aparentment recordant.

Ella és al parc, al costat d’una tanca de pedra, esgotada pel sol. El narrador la posa al dia i ella el segueix a dins. La seva sabata està trencada.

El jugador, a la taula de cartes, ens mira. El narrador i la dona ballen a prop, quasi immòbils. El jugador continua mirant en la seva direcció mentre reparteix les cartes.

La parella està en un banc del jardí. Li explica la foto que va fer aquella nit passada i que ella li va demanar un any de deliberació. És per això que ara és aquí per buscar-la. Ella declina i li demana que torni sola. Es nega.

Un flaix de la seva habitació buida mentre canvia a un ambient nocturn. Camina inquieta. La seva veu en off explica que el jugador acabava de sortir de l’habitació, potser després d’una baralla. Descriu la sala, però protesta pel que fa a la porta oberta que, per a ell, estava tancada. La història continua, esmenta una reunió al dia següent, però les imatges el fan tornar a protestar. Segueix la seva descripció com si l’ordenés.

De tornada a l’habitació, torna a caminar inquieta. La seva veu en off explica que va conèixer el jugador a l’escala de fora. El jugador entra a la sala. Troba la foto, cosa que ens fa suposar que estem en temps present. No li pot respondre mentre li pregunta qui va fer la foto. Continua interrogant-la, però després surt de la sala per anar al camp de tir.

La veu del narrador pren el relleu. Ara està amb el vestit brillant. Entra a l’habitació. Ella li fa senyal de retirada. El jugador, situat al costat d’una finestra, treu una pistola i la dispara.

Després, el jugador camina pels passadissos. El narrador, de peu amb la dona en un saló, descriu com va quedar estesa al terra després del tret, i ara torna a ser aquí. Però, la vol viva. Comenta que mai no ha estat tant de temps en un lloc. Li retreu que no volgués recordar-ho. Ella sosté que ell ha somiat tot. Vol quedar-se en pau i el deixa.

Ara el narrador desafia el jugador en el seu propi joc.

De tornada a la seva habitació, camina amb el vestit blanc i troba un munt de còpies de la foto en un escriptori.

El narrador i el jugador estan a punt de començar el joc. D’altres ho observen i comenten que és impossible. El narrador perd, però vol tornar-ho a provar.

A la seva habitació, la dona mira còpies de la foto, ordenades com el joc del jugador. Ella mira cap amunt mentre el narrador entra, aparentment amb la intenció de violar-la.

La seva veu en off protesta contundentment mentre correm per passadissos encegadors cap a la seva habitació on ella, una i altra vegada, ens rep amb els braços oberts. La seva història continua, recolzada per les imatges, sobre reunions nocturnes al parc. Passionalment, li demana que esperi un any i després el seguirà a qualsevol lloc.

De tornada a l’actualitat, intenta dissuadir-lo. Enutjat, es pregunta si pretén ajornar-ho. Admet que no és valenta i li demana només unes hores més. Comenta, amargat, la seva manca de resolució. Ella li demana que calli, ja que la gent ve.

De tornada al comiat de l’any anterior, li demana que s’allunyi d’ella, pel mateix motiu. Arriba el jugador. El narrador es fa passar per sobre de la tanca de pedra, que sentim com s’enfonsa mentre ella, aterrida, mira fixament la direcció del jugador. Llavors, mira el lloc on es va esfondrar la tanca. Està en ruïnes. Crida desesperada.

Es troba al bar, congelada, després que el got va caure al terra. El jugador arriba i li dona una nova copa. Es calma, diu que tenia un encanteri de mareig i puja a la seva habitació.

El narrador camina pels passadissos mentre la seva veu en off fa variacions al monòleg inicial. Això deixa clar que, després d’un any, ha tornat a trobar-se amb ella per tal de fer començar la història o l’afer.

Reflectida en tres miralls a la seva habitació, la dona s’ha convertit en tres figures.

La tanca de pedra, ensorrada.

Està al llit, el jugador al costat. Li pregunta on és ella, el seu veritable amor. Ella respon que està amb ell i li demana que la deixi de marxar. La veu del Narrador comenta amargament que es quedarà en aquell lloc. El jugador diu que és massa tard per aturar-la; l’endemà ja no hi serà. Ella ho nega. La deixa. La veu en off del narrador comenta que tenia intenció d’abandonar el jugador, però que volia donar-li una altra oportunitat. El narrador continua, recolzat en imatges, descrivint la resta d’aquella vetllada; la representació teatral (des del principi) a la qual no va assistir, on estava asseguda la Jugadora. Hauria hagut de marxar abans del final, si hagués volgut aturar-la. S’estava preparant per marxar i l’esperà (i el narrador) fins a mitjanit. El narrador va arribar (arriba al quadre) a l’hora assenyalada. Una petita campana toca dotze. Surten de l’hotel. El jugador arriba, massa tard.

La veu del narrador continua descrivint el complex del jardí, d’estil francès, sense flors ni cap altra vegetació; un lloc on sembla impossible prendre un camí equivocat, però ara camina sola, juntament amb ell, en el procés de perdre’s per sempre.

Retrat d’Alain Resnais.

El film i el mite d’ Orfeu i Eurídice

És bastant clar que estem mirant un home que torna a un hotel o a un spa, on va conèixer una dona l’any anterior. Estava casada, es va enamorar d’ella i gairebé va aconseguir fer-la fugir amb ell. En l’últim moment, va rebutjar i li va demanar que li concedís un ajornament d’un any. Ara, ha tornat, només ha trobat que ella gairebé no el recorda de l’any passat. Això es deu fins a cert punt a la repressió psíquica causada per la seva idea que la decisió la posa en perill. No obstant això, aconsegueix obrir-se pas amb ella i la fa venir amb ell.

A més d’aquesta interpretació pròxima a la imatge i al diàleg, hi ha al·lusions al mite d’Orfeu i Eurídice. L’hotel és el castell de l’Hades, Orfeu entra a intentar que la seva estimada, que va morir, torni amb ell al món dels vius. Fa que Hades els doni una oportunitat, a condició que Orfeu no es giri per mirar-la durant el passeig (aquesta part no apareix a la pel·lícula). Una complicació addicional és que Eurídice ha perdut els seus records de la vida a la Terra i ha de superar aquesta barrera; ressusciteu-la des de dins per dir-ho, abans que ell la pugui fer venir.

Un altre mite, relacionat amb el mite d’ Orfeu, és el d’ Hades, Persèfone i Adonis. Com que es tracta d’un mite de la vegetació, s’adapta encara millor a part de la història, sobretot per la recurrència anual.

A més, la peça es pot interpretar fàcilment com una al·legoria de l’aspecte mort, inert i inautèntic de l’alta burgesia francesa. El narrador és l’heroi romàntic, tot i que la història es produeix en la renúncia “txehoviana” com Tres germanes i L’oncle Vània. Pel que fa a les intencions de Resnais, va afirmar que la pel·lícula era un intent d’abordar la complexitat dels pensaments i els processos de pensament; un interès que també mostra Providència (1977) i, més explícitament, El meu oncle d’Amèrica (1980).

El punt, però, és que en el cas de L’any passat a Marienbad (1961), aquestes interpretacions no són més o menys correctes; són rutes possibles de comprensió per a aquells que vulguin seguir rutes i visites guiades. La pel·lícula és una obra oberta i la pluralitat d’interpretacions és un requisit previ i un repte per a l’espectador, com la vida mateixa. El tema no és la qüestió del que podria haver volgut dir Alain Resnais, sinó de com reaccionem i ens trobem davant d’aquest camp de possibilitats. No traurem més profit d’aquesta pel·lícula del que hi posem i, de tota manera, l’important és l’efecte de la nostra pròpia activitat mental. Resnais ens dirigeix ​​com a individus sobre la base de la lliure existència.

Traducció: Pilar Parcerisas

  • Aquest article és un capítol de La columna vertebral de la cultura occidental, traducció del llibre de Carlos Wiggen The Spine of Western Culture.

 

Carlos Wiggen
Escriptor i filòsof noruec. Doctor en Història de les Idees per la Universitat d’Oslo i doctor en Filosofia per la Universitat de Bergen. Ha publicat entre altres: The Nazi Grial (2017), The Spine of Western Culture (2017), Philosophy at Gunpoint (2016), Kant and the Barbarians (2012). En ficció, entre altres: Das dunkle Schiff (2003), A mighty Fortress (1993), The Flying Dutchman (1991), Torch of the North Sea (1979). Escriu guions per a cinema i televisió: After the Flood (sèries), Meet the Satanovskys, Damage Control i The End of The World As We Know It (comèdies). Ha escrit la seva autobiografia: Who do I think I am? Viu a Catalunya.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close