General / Didàctica del Pensament
DIDÀCTICA DEL PENSAMENT

De l’èpica de la classe treballadora de Sorel a la màquina de Hitler

George Sorel, autor de “Reflexions sobre la violència” (1908), interpreta la idea de la vaga general socialista com a “èpica” i al nivell de la història del gran exèrcit de Napoleó i la seva tràgica retirada de Moscou sobre l’estepa hivernal russa. Encunyant un precursor del que ara anomenem llegendes urbanes, és el primer a detectar una qualitat dramàtica, de fet mítica, a la política moderna i als disturbis civils. Uns vint anys abans de Hitler i deu anys abans de Lenin, Sorel assenyala la importància de realitzar aquest aspecte i fer-ne ús per comunicar-se amb les masses. Cal entendre l’entusiasme de tot cor com un estat sagrat; per tant, l’objectiu ha de ser de proporcions quasi còsmiques. L’energia de la classe treballadora no s’ha de malgastar en petites escaramusses i esquemes reformistes de poca volada com les dels socialdemòcrates. 

Reflexions sobre la violència (1908)

Als polítics socialistes els semblava com a mínim poc intel·ligent  expressar aquestes visions i idees. Sorel va ser titllat d’enfant terrible del marxisme. Lenin el va anomenar, en alemany, “Wirrkopf” (cap que volta sense parar). De fet, Sorel va defensar una política de maximització de les crisis provocant-les, i tractant els reformistes com l’enemic principal. Les vagues han de ser espontànies i conduïdes a la violència. La violència proletària és en realitat l’única manera que el moviment revolucionari pot remobilitzar la seva antiga energia i despertar-se de l’avorriment “humanista”. El capitalista també ha de ser portat cap a una reacció violenta, revelant el seu veritable jo, deixant així clar el seu cas i la seva aposta. A mesura que el capitalisme va de baixa fins tocar fons, la bandera és encara enlaire, i de la mà del proletariat arriba a la seva conclusió històrica; el seu Waterloo per dir-ho així.

Es podria qualificar de perspectiva molt francesa. Tot i això, a Sorel difícilment se’l pot titllar de  superficial. Assenyala que les grans revolucions, com les franceses, van tenir èxit a causa de l’expansió social i econòmica que estava succeint de totes maneres. Per contra, un moviment socialista revolucionari estarà condemnat a la derrota si arriba en un moment en què el capitalisme s’estabilitza i es modifica amb l’ajut del reformisme socialdemòcrata. Fins i tot si aquest partit guanya eleccions, només conduirà a nous tirans a les posicions d’abans. La classe treballadora degenerarà com més ple tingui el plat. Els programes polítics es convertiran en menús de despropòsits adequats per impressionar els poc educats. La violència serà substituïda per l’astúcia i el comerç de cavalls. La democràcia es revelarà com un El Dorado per al capital financer sense escrúpols. La disminució de la lluita de classes condueix a una nova barbàrie que s’estén cap al futur.

Enric Jardí, Les doctrines de Georges Sorel, publicades per La Revista el 1917.

Sorel sosté que l’última esperança de canviar això és començar a influir en les masses amb nous mites. Aquests mites, constel·lacions d’imatges que interaccionen amb la intuïció i els records, s’han de comunicar a través dels nous mitjans de comunicació, com ara mítings colossals, ràdio i cinema.

Irònicament, van ser els grans artistes de Lenin dins del teatre i el cinema, com Nicolay Jevreinov i Sergei Eisenstein, els que van tenir en compte les visions de Sorel. Jevreinov va produir un teatre per a la gent, un esdeveniment colossal però concentrat amb 20.000 participants, en una recreació de la tempesta bolxevic del palau d’hivern del tsar de Petersburg (1917) tres anys després. Els títols de les pel·lícules d’Eisenstein parlen per si soles: Strike, Cuirassat Potemkin, Octubre.

Una doble i més lamentable ironia és que aquesta tecnologia de manipulació en mans de sociòpates sense escrúpols, utilitzada en masses que ja havien estat transformades en consumidors,  aconseguint una polzada i prenent una milla,  va produir el règim més gran de barbàrie i la guerra més gran del segle XX.    

Adolt Hitler, Mein Kampf (La meva lluita).

Adolf Hitler va tenir una visió totalment moderna sobre el tema de la propaganda, evident en les seves campanyes electorals. Va utilitzar concentracions massives, sistemes d’altaveus i ràdio, va recórrer tota Alemanya per avió i va pronunciar discursos completament purgats de qualsevol cosa intel·lectual o complicada. Es podria veure com l’aparició de l’americanisme en la política europea. En el seu llibre “Mein Kampf”, tracta extensament el tema de la propaganda, admetent que va aprendre la major part del que va fer servir a través de fulletons britànics i americans durant la Gran Guerra. Afirma que la propaganda alemanya era endarrerida i antiquada. La propaganda ha de ser popular i ajustar el seu nivell intel·lectual a la percepció dels menys sofisticats als qui es vol arribar. Com més àmplia sigui la multitud, més baix serà el nivell. Apunta al sentiment, no al pensament.

Evidentment, Hitler també escoltava atentament els socialistes; una pluja de mentides, periodisme brutal, calúmnies, un programa polític disfressat d’evangeli. Escriu una onada de propaganda monstruosa i oratòria. A més, les manifestacions de masses socialistes van crear una influència màgica anomenada suggeriment de masses. Aquesta influència no és una sensació de poder indeterminada, sinó l’experiència del mateix poder en tots i cadascun de la ràdio, els noticiaris i el timbre metàl·lic dels altaveus que electrifiquen l’individu. Igual que la publicitat, el missatge no ha de concedir res als oponents, ha de ser senzill i entrar a martellades a la ment. Com que les masses només coneixen els extrems, la mentida més escandalosa té més possibilitats d’èxit que qualsevol explicació complicada i acuradament construïda. Com més gran sigui la mentida, més fàcilment hom se la creu. El problema de la veritat és que sovint és el resultat de la reflexió i el judici de valor; difícil d’entendre. Si la vostra propaganda només concedeix una ombra de justificació, a l’altra banda produeix dubtes sobre la vostra pròpia posició. Per tant, mentir en la propaganda no és principalment el producte d’una mala disposició o de la manca d’arguments, sinó del mode comunicatiu que s’adapta al desig de les masses d’estimular els seus prejudicis; la introducció del moviment, en realitat. Fins i tot si un tros de veritat donés suport a la pròpia posició, una bona mentida serà més eficaç. Si s’utilitza, la veritat s’ha de relacionar almenys amb el prejudici. Dominant aquest mecanisme es pot retratar el cel com un infern i l’existència més abjecte com a paradisíaca. 

Retrat de Georges Sorel ja gran.

La propaganda ha de cobrir tot el “cos de la població” i tots els mitjans de comunicació. El teatre, l’art, la literatura, el cinema, la premsa, el cartell i la finestra d’aparador s’han de netejar de signes que indiquen degeneració i han de servir una idea moral d’estat i cultura. Tot i això, el grup objectiu de la propaganda no és tothom, almenys no alhora. Com els socialistes, el principal grup objectiu de Hitler és la classe treballadora. A més, la propaganda no ha de mostrar a les masses més d’un enemic i un costat d’un problema alhora. En cas contrari, a causa de les diferències d’intel·ligència i educació, el públic es dividirà en diverses faccions; alguns no entendran el missatge, mentre que altres el consideren evident.

Cal distingir entre els diversos mitjans de comunicació. La literatura i els assajos són poc adequats per a la propaganda. La majoria de les masses són gandules, aguanten mudament les formes antigues i no estan disposades a entendre la paraula escrita tret que s’ajusti a les seves pròpies creences o aporti les notícies que esperen. Aquells que ja estiguin d’acord amb la seva opinió, llegiran sobretot un text inclinat políticament. Pel que fa al format, un fulletó o flyer té les millors possibilitats de cridar l’atenció. La imatge, des d’una escultura commemorativa fins al cinema, és molt superior. Ràpidament, sovint en un moment, la imatge comunica un missatge que, en cas contrari, només pot presentar un article llarg. Fins i tot un símbol en una pancarta pot despertar centenars de milers. L’eminent exemple d’això, segons Hitler, és l’esvàstica inclinada.

Charles Chaplin a la pel·lícula El gran dictador, 1940.

Hitler tenia la mateixa longitud d’ona que Sorel i estava en sintonia amb els agitadors soviètics, però amb un coneixement pràctic molt per davant de qualsevol altre grup polític. Es recorda sobretot la seva ideologia i règim per la quantitat de sofriment i devastació que va crear, però també hi va haver un altre dividend que va pagar, principalment gestionat en silenci; “La màquina de Hitler” va ser el primer aparell de manipulació massiva totalment organitzat i realment eficaç. Recuperats acuradament de les ruïnes del Tercer Reich, com Werner von Braun i els seus dissenys, van ser els manuals provats sobre com fer pensar i fer el que es pretén; val la pena el seu pes en or per a tots els règims i administracions posteriors, publicitat, creació de moviments, succedani de la religió, màrqueting i fins al propi llenguatge, com el nauseabund “nosaltres” d’un programa de tertúlia  que va substituir l’ “un” del “discurs il·lustrat”. 

Una escena d’ El gran dictador.

Tot i això, hi havia un mode comunicatiu, en realitat una arma de precisió, que Hitler mai no va esmentar a “Mein Kampf”: les rialles. Com si l’agafessin completament desprevingut, la seva personalitat va ser ridiculitzada de manera irreparable a El gran dictador de Chaplin, el triomf definitiu de la comèdia sobre la tragèdia. I després, va arribar Bertolt Brecht.

Traducció: Pilar Parcerisas

  • Aquest article és un capítol de La columna vertebral de la cultura occidental, traducció del llibre de Carlos Wiggen The Spine of Western Culture.
Carlos Wiggen
Escriptor i filòsof noruec. Doctor en Història de les Idees per la Universitat d’Oslo i doctor en Filosofia per la Universitat de Bergen. Ha publicat entre altres: The Nazi Grial (2017), The Spine of Western Culture (2017), Philosophy at Gunpoint (2016), Kant and the Barbarians (2012). En ficció, entre altres: Das dunkle Schiff (2003), A mighty Fortress (1993), The Flying Dutchman (1991), Torch of the North Sea (1979). Escriu guions per a cinema i televisió: After the Flood (sèries), Meet the Satanovskys, Damage Control i The End of The World As We Know It (comèdies). Ha escrit la seva autobiografia: Who do I think I am? Viu a Catalunya.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close