Com gairebé sempre, hem vingut a jugar —i més en el món dels museus del nostre país. Així, que en aquest article, hem jugat amb “Chat GPT” per saber què ens ofereix sobre els museus de Catalunya.
A la pregunta sobre quins museus podem visitar a Catalunya, la seva resposta fou força correcta:
“A Catalunya hi ha molts museus interessants que es poden visitar. Algunes de les opcions més populars són:
- Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona – aquest museu té una impressionant col·lecció d’art català que es remunta a l’edat mitjana.
- Museu Picasso a Barcelona – dedicat a la vida i obra del famós artista Pablo Picasso, aquest museu és un dels més visitats de la ciutat.
- Fundació Joan Miró a Barcelona – aquest museu és una altra parada obligada per als amants de l’art a Barcelona, i conté una gran col·lecció de les obres del famós artista català Joan Miró.
- Museu Dalí a Figueres – situat a uns 140 km al nord de Barcelona, aquest museu està dedicat a la vida i obra de l’excèntric artista surrealista Salvador Dalí.
- Centre d’Art Contemporani de Girona – aquest museu d’art contemporani es troba a la ciutat de Girona i té una col·lecció impressionant d’obres d’artistes locals i internacionals.
Això són només algunes opcions, hi ha molts altres museus interessants a Catalunya que val la pena visitar.”
Malgrat una correcció, molt catalana, en deixar clar que hi ha més museus, de qualitat i molt interessants “que val la pena visitar” les seves cinc primeres recomanacions les trobem a la ciutat de Barcelona i la demarcació de Girona.

Així, que amb aquesta resposta, ens trobem forçats a preguntar per Lleida i Tarragona. Primer, sobre els museus de la capital o demarcació de la Terra ferma ens deixa anar:
“A Lleida també hi ha diversos museus que val la pena visitar. Aquí en tens algunes opcions:
- Museu de Lleida: és el museu més important de la ciutat i té una gran col·lecció d’art romànic, gòtic i modern. També inclou exposicions temporals.
- Museu d’Art Jaume Morera: situat al centre de la ciutat, aquest museu té una col·lecció d’art contemporani i modern, amb obres de diversos artistes locals i nacionals.
- Centre d’Art la Panera: aquest centre d’art contemporani és un lloc molt interessant per als amants de l’art més avantguardista i contemporani. Els seus espais d’exposició són molt moderns i estan ubicats en una antiga fàbrica tèxtil.
- Museu Diocesà i Comarcal de Lleida: aquest museu es troba a l’antiga catedral de Lleida i té una gran col·lecció d’art religiós, incloent-hi obres de pintura, escultura i orfebreria.
Això són només algunes opcions, hi ha molts altres museus i centres d’art a Lleida que també val la pena explorar.”
Una altra selecció de museus lleidatans que ens fa ballar el cap amb alguna estranya barreja de noms i espais, però que continua afinant força amb les seves respostes.

Baixem a Tarragona, on en bo d’en GPT ens diu:
“Tens raó, em disculpo per haver-me deixat Tarragona! Aquí tens algunes opcions de museus per visitar a Tarragona:
- Museu Nacional Arqueològic de Tarragona: aquest museu està situat en un edifici modernista al centre de la ciutat i conté una gran col·lecció d’artefactes romans i d’altres èpoques històriques.
- Museu d’Història de Tarragona: situat en un edifici medieval a prop de la Catedral de Tarragona, aquest museu explora la història de la ciutat des dels seus orígens fins a l’actualitat.
- Museu de la Porta Ferrada: situat a la ciutat de Sant Feliu de Guíxols, a uns 40 km de Tarragona, aquest museu està ubicat en un castell medieval i conté una col·lecció d’art modern.
- Museu del Modernisme de Barcelona a Tarragona: aquesta sucursal del museu original de Barcelona està situada en un edifici modernista a prop de la Rambla Nova i conté una col·lecció d’obres d’artistes modernistes catalans com Gaudí, Puig i Cadafalch, i Domènech i Montaner.
Hi ha molts altres museus i llocs d’interès a Tarragona, com el Fòrum Romà, el Circ Romà i el Conjunt Monumental de Tàrraco, així que si estàs interessat en la història i la cultura, no dubtis a explorar aquesta meravellosa ciutat!”
Òbviament, com no pot ser d’altra forma, al Sud, a Tarragona és on la màquina fa més de les seves recomanant-nos museus existents i també altres més fantasiosos com el Museu de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols — a només 40 km de Tarragona— o la sucursal del Museu del Modernisme de Barcelona a Tarragona —museus que ja ens aniria bé a Tarragona incloent l’obra de Jujol.
A més de les visites a museus, m’ha picat la curiositat per saber quins elements resten dins la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO a casa nostra:
“A Catalunya hi ha diversos elements que han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat. Aquí tens alguns exemples:
- L’obra arquitectònica de Gaudí a Barcelona – Aquesta inscripció inclou diversos edificis i parcs dissenyats per l’arquitecte Antoni Gaudí, com la Sagrada Família, la Pedrera, el Park Güell i la Casa Batlló.
- Monestir de Poblet a la Conca de Barberà – aquest monestir cistercenc del segle XII és un dels millors exemples d’arquitectura monàstica medieval i és considerat un dels monestirs més importants d’Europa.
- Conjunt monumental de Tarragona – aquesta inscripció inclou diversos edificis i monuments romans situats a la ciutat de Tarragona, com l’amfiteatre, el circ i el fòrum.
- Els itineraris culturals dels Pirineus – aquesta inscripció inclou diferents itineraris de senderisme que passen per les valls dels Pirineus i que mostren la riquesa cultural i natural d’aquesta zona.
- Conjunt monumental de Vic – aquesta inscripció inclou diferents edificis i monuments medievals situats a la ciutat de Vic, com la Catedral de Sant Pere, la Plaça Major i el Temple Romà.
A més a més, hi ha altres llocs i monuments que estan en la llista provisional de Patrimoni de la Humanitat i que podrien ser reconeguts en el futur, com ara les pintures rupestres del parc de la Serra i els monuments ibèrics de la Catalunya interior.”

On, sorprenentment, s’ha colat Vic i elements com la Catedral de Sant Pere, la Plaça Major i el Temple Romà, sempre segons “Chat GPT”. Tot i això, el repàs als primers quatre llocs proposats són força encertats i destaca els ítems més clàssics del repertori tradicional, sense incloure noves declaracions o les dels béns immaterials.
Finalment, sobre el sistema de galeries i mercat de l’art nostrat, afegeix:
“El sistema de galeries i mercat de l’art català és relativament actiu i dinàmic, especialment a les ciutats de Barcelona i Girona, que compten amb una gran concentració d’aquest tipus d’espais.
Les galeries d’art són llocs de trobada per als col·leccionistes, els artistes i els aficionats a l’art, i són una plataforma important per a la promoció i difusió de l’art contemporani. A Catalunya, hi ha una gran varietat de galeries d’art, que abasten diferents disciplines com ara la pintura, l’escultura, la fotografia o el vídeo art, entre d’altres. Algunes de les galeries més destacades són la Galeria Joan Prats, la Galeria Senda, la Galeria Nogueras Blanchard, la Galeria Àngels Barcelona, la Galeria Carles Taché, la Galeria Marc Domènech, la Galeria Estrany de la Mota i la Galeria ADN, entre moltes altres.
Quant al mercat de l’art, Catalunya compta amb un seguit de subhastes d’art, que són una plataforma important per a la compra i venda d’obres d’art. Algunes de les subhastes més importants són les de la casa de subhastes Duran, les de la casa de subhastes Balclis i les de la casa de subhastes Setdart, entre d’altres.
En resum, el sistema de galeries i mercat de l’art català és relativament actiu i dinàmic, amb una gran varietat d’espais i activitats que permeten la promoció i difusió de l’art contemporani, així com la compra i venda d’obres d’art.”
Segueixo amb la sorpresa de les bones reaccions de la intel·ligència artificial i les seves anades d’olla preguntant per nous projectes museístics nacionals. Un exercici, aquest darrer sobre nous museus, on potser la IA ens pot ajudar o guiar en un futur:
“Actualment, hi ha diversos projectes de creació de nous museus a Catalunya que es preveu que es materialitzin en els pròxims anys. Aquí en presento alguns exemples:
- Museu Nacional de la Resistència de Catalunya: Aquest museu tindrà com a objectiu la preservació, recerca i difusió de la memòria històrica de la resistència catalana contra el franquisme. Estarà ubicat a Manresa i la seva inauguració està prevista per al 2023.
- Centre Nacional de la Fotografia de Catalunya: Aquest centre, que tindrà la seva seu a Barcelona, tindrà com a objectiu la promoció i difusió de la fotografia i serà un espai per a la realització d’exposicions, tallers i activitats relacionades amb aquesta disciplina. La seva inauguració està prevista per al 2023.
- Museu de la Cervesa de Catalunya: Aquest museu, que estarà ubicat a Barcelona, tindrà com a objectiu difondre la cultura cervesera i la història de la cervesa a Catalunya. Estarà ubicat a l’antic edifici de la fàbrica Moritz i la seva inauguració està prevista per al 2022.
- Museu dels Sentits: Aquest museu, que estarà ubicat a Santa Susanna, serà un espai interactiu on els visitants podran experimentar i conèixer els diferents sentits a través d’una sèrie d’activitats i exposicions. La seva inauguració està prevista per al 2022.
Aquests són només alguns exemples dels nous museus que s’estan planificant a Catalunya. Cal destacar que la pandèmia ha pogut afectar els plans inicials de molts d’aquests projectes i les dates d’inauguració poden patir retard.”
Amb el bon regust a la boca amb el Museu de la Cervesa de Catalunya de la fàbrica Moritz i del Museu dels Sentits, a Santa Susanna creiem que la màquina ens apropa a una realitat on encara l’humà serà necessari. Tot i que, en algunes respostes “Chat GPT” mostra un nivell força semblant al d’alguns polítics —de tots els temps— amb responsabilitats culturals.