General

Es presenten els I Premis El Temps de les Arts

Els guardons, que s’entregaran el pròxim 20 de juny de manera simultània en sis ciutats distintes del país, tenen la intenció d’estimular la cultura d’innovació als territoris de parla catalana, així com també reconèixer el talent dels creadors i creadores. Les cerimònies, dirigides per Lluís Danés, seran retransmeses simultàniament per les televisions públiques del país.

Uns premis per estimular la cultura en temps de crisi. Això és el que pretenen els organitzadors dels I Premis El Temps de les Arts, que presentaven durant el matí del dimarts 27 d’abril els guardons que porten aquest nom i que s’entregaran, de manera simultània, en sis ciutats del país: Barcelona, València, Palma, Perpinyà, Andorra i l’Alguer.

La iniciativa és d’El Temps de les Arts, un mitjà de comunicació adreçat a recollir, exhibir, promoure i difondre les iniciatives culturals d’arreu del país. L’editor d’aquest mitjà, Eliseu Climent, conjuntament amb Ariadna Mas –directora–, presentava els premis al convent dels Àngels, a Barcelona, a tocar del MACBA, en una roda de premsa en què també participaven els representants de la Federació Llull: Anna Oliver, d’Acció Cultural del País Valencià; Josep de Luis, de l’Obra Cultural Balear; i Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural. El president d’aquesta última entitat, Jordi Cuixart, president també de la Federació Llull, no ha pogut estar present en l’acte, atès que es troba empresonat des de fa tres anys i mig, un fet que ha estat recordat per les persones presents.

Per distints motius no podia assistir Jordi Montaña, vicepresident de la Xarxa Vives d’Universitats, entitat que agrupa una vintena d’universitats dels territoris de parla catalana i que també participa en l’organització d’aquests premis. Montaña enviava un missatge llegit per la presentadora de l’acte, la mallorquina Irene Jaume, en què deia que “la Xarxa Vives d’Universitats, compromesa amb aquesta regió europea i transfronterera, només pot fer que sumar-s’hi i donar suport a la iniciativa” per contribuir a la “transformació de la cultura contemporània”, tot “superant per primera vegada les fronteres estatals i autonòmiques” amb aquests guardons.

L’editor Eliseu Climent feia una mirada enrere per explicar l’origen d’aquesta iniciativa. Fa ara una dècada, la revista EL TEMPS, també editada per Climent, impulsava El Temps d’Art, una publicació dedicada a visibilitzar i reflexionar sobre les iniciatives artístiques del país. Hi participaven els professionals mes destacats del país en aquest àmbit. Malauradament, la crisi econòmica va impedir la continuïtat d’aquella publicació. Climent, però, matisava en la roda de premsa que “es va aturar el projecte, però no la idea”.

Eliseu Climent, editor d’El Temps de les Arts/ © Robert Ramos

Fruit d’això va ser l’acte celebrat el maig del 2018 a la Sala Tàpies de Barcelona, amb representants culturals i institucionals d’arreu dels Països Catalans per presentar una nova publicació, aquesta exclusivament digital, que és El Temps de les Arts. Es tracta del mitjà que ara impulsa aquests premis homònims, que s’entregaran el 20 de juny d’enguany. “Els premis aporten una nova filosofia”, argumentava l’editor: “implicar les grans entitats civils del país”, deia referint-se a la Federació Llull; i el món acadèmic, explicava a propòsit de la Xarxa Vives d’Universitats. Climent també destacava que els premis compten amb el suport de les institucions dels territoris en què seran entregats: els governs català, valencià, balear i andorrà, el Consell general dels Pirineus Orientals i l’Ajuntament de l’Alguer.

Precisament, aquesta estructura “descentralitzada” dels premis, en paraules de l’editor, també garantirà un “equilibri territorial”. Els guardons comptaran amb un jurat integrat per 31 professionals qualificats en cadascuna de les seues modalitats i representants, alhora, de manera paritària de tot el territori. Així, el jurat d’Arts Visuals el formaran Pilar Parcerisas, Cèlia del Diego, Pilar Ribal, Pilar Tébar i Jordi Montaña; el jurat d’Arts Escèniques l’integren Andreu Gomila, Carme Portaceli, Aina Tur, Josep Ramon Cerdà, Abel Guarinos i Borja Sitjà; el jurat de Música Clàssica el formaran Ana Maria Dávila, Roberto Forés, Antoni Ros Marbà i Salvador Brotons; el jurat de Música Popular estarà integrat Sandra Tello, Gerard Quintana, Josep Vicent Frechina i Lluís Puig; el d’Arquitectura per Jaume Prat, Lluís Sendra, Assumpció Puig, Marta Vall Llossera, Enric Dilmé Marta i Phillipe Gonçalves –representants dels col·legis d’arquitectes o de les entitats paral·leles dels distints territoris esmentats; i formen el jurat de Patrimoni Damià Amorós, Nicolàs Garcia, Elsa Ibar, Xavier Llovera, Carmen Amoraga i Francisca Coll. D’aquesta manera es garanteix l’equitat generacional, territorial, d’especialitat i de gènere entre els jurats.

Els premis seran entregats de manera simultània en les sis ciutats mencionades i en llocs emblemàtics de cadascun d’aquests indrets. Les gales se celebraran el diumenge 20 de juny, tot garantint les precaucions necessàries en aquest temps de pandèmia, i es faran concretament a la Llotja de Barcelona, al Castell de Bellver de Mallorca, a l’església neobizantina de la Beneficència de València, al Palau dels Reis de Mallorca –ubicat a Perpinyà–, a la Casa de la Vall d’Andorra –seu del Parlament d’aquest Estat– i al Claustre de Sant Francesc, ubicat a la ciutat sarda de l’Alguer.

Al seu torn, les televisions públiques d’arreu del país –TV3, À Punt TV, IB3, TV Andorra i Alguer Catalan TV– retransmetran en directe els premis. La major part de la premsa escrita, tant impresa com digital, se’n farà ressò, així com també les ràdios públiques del país.

Eliseu Climent explicava que la intenció és que aquests premis esdevinguen “l’acte fundacional per crear una estructura permanent en què estiga representada tota la cultura catalana, de manera unitària, amb cohesió interna i, a la vegada, amb clara vocació d’internacionalització”, cosa que es farà, entre altres coses, amb la traducció a l’anglès de la web d’El Temps de les Arts per fer arribar la cultura catalana arreu del món.

Ariadna Mas, directora d’El Temps de les Arts/ © Robert Ramos

La directora d’El Temps de les Arts, Ariadna Mas, detallava les categories dels premis que s’entregaran. “Coincideixen gairebé amb les seccions que tenim en El Temps de les Arts”, deia, i explicava que els projectes presentats són heterogenis i “diversos en tots els territoris”, i que l’organització ha rebut projectes “de recerca, d’investigació, de restauració” i enviats “per artistes, galeristes, museus, directors de teatre, discogràfiques, cantautors, grups nacionals” i tota mena de protagonistes de la cultura. “Aquests premis són els primers d’ambit nacional de les arts perquè aixopluguen les arts de tot el territori”, concloïa. Per cada categoria s’entregarà un guardó i dos accèssits, i el premi serà dissenyat per l’artista i poeta Perejaume amb un disseny relacionat amb l’esperit d’aquests guardons culturals. En total, El Temps de les Arts ha rebut 532 projectes de tots els territoris. “Una participació exitosa”, assegurava Ariadna Mas.

Lluís Danés intervé en directe / © Robert Ramos

Lluís Danés, director de cinema i guionista, serà el director artístic del programa de l’acte en que es lliuraran els premis el diumenge 20 de juny. Danés, que connectava des de Palma, on està treballant en el rodatge d’aquest programa, declarava a la roda de premsa que aquests guardons representaran “un fet històric”. “Parlarem junts de cultura, amb un format televisiu excepcional, saltant constantment de territori en territori i d’accent en accent”.

Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià/ © Robert Ramos

Tot seguit intervenien els representants de la Federació Llull. Anna Oliver, vicepresidenta, i al seu torn presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, assegurava que “la cultura és el motor de canvi de les polítiques en una nació que tenim clara”. Alhora, agraïa poder participar en els Premis, que serviran “per internacionalitzar la nostra cultura i superar les fronteres imposades”. En el mateix sentit s’expressava Josep de Luis, president de l’Obra Cultural Balear, qui declarava que “la implicació de la Federació Llull és lògica i inevitable” en aquest projecte que “vol mostrar al conjunt de la societat i potenciar una cultura compartida”.

Josep de Luís, president d’Obra Cultural Balear/ © Robert Ramos

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, destacava la necessitat de “mostrar la potència d’una llengua amb milions de parlants” i la voluntat per “enfortir-la”, tot recordant “la història compartida” per aquests territoris i “el futur que tenim pendent per escriure-ho plegats”. Mauri, a més a més, posava en valor iniciatives com ara la pel·lícula La mort de Guillem, retransmesa simultàniament per les tres televisions públiques del país i batent rècords d’audiència.

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural/ © Robert Ramos

“La Federació Llull s’implica en aquest projecte perquè la cultura ens ha donar resposta a una crisi econòmica i democràtica, crisi que ens afecta de manera intensa, i per això els premis culturals amb aquesta vocació requereixen aquesta aposta”, assegurava Mauri, qui citava Joan Fuster per posar en valor la cultura com a “base comuna i base del futur”. El vicepresident d’Òmnium Cultural, a més a més, llegia un missatge de Jordi Cuixart, president d’aquesta entitat i també de la Federació Llull, enviat des de la presó de Lledoners. Cuixart assegurava que “aquests premis naixen de la vocació de fer de l’humanisme el centre de gravetat del nostre dia a dia”, perquè “l’esperança de les pròximes generacions depèn de la cultura”.

D’esquerra a dreta: Marcel Mauri (Òmnium Cultural); Ariadna Mas (directora d’El Temps de les Arts); Eliseu Climent (editor d’El Temps de les Arts); Josep de Luis (Obra Cultural Balear); i Anna Oliver (Acció Cultural del País Valencià) / Robert Ramos/ © Robert Ramos

Per cloure, l’editor Eliseu Climent celebrava l’acollida “immillorable” que estan rebent els Premis, que se celebraran el 20 de juny i que estaran adreçats a donar un nou impuls a la cultura del país com a element vertebrador en aquest temps de crisi. Un temps en què la cultura n’ha estat una de les principals víctimes i en què el sector cultural necessita d’una nova empenta per superar aquest tram.

Manuel Lillo
Periodista i historiador. Treballa com a director -i com a redactor- en la revista EL TEMPS. I, quan pot, publica llibres. Alacant i les lletres són les seues dues passions, ambdues es retroalimenten. I no se sap ben bé quina va sorgir primer.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close