General
DIDÀCTICA DEL PENSAMENT

Ibsen: la comèdia d’innocència

La història de  “L’ànec salvatge” d’ Ibsen comença, cronològicament, així: el mercader Werle i el lloctinent Ekdal, aquest últim un romàntic amant de amant de bones vistes a l’ aire lliure i amb la ment oberta d’un nen, fa temps que treballen junts, comprant terreny forestal. El comerciant, que es va casar amb una dona que era un sac de nervis perquè creia que tenia diners, descobreix el seu error i fa que Ekdal dibuixi mapes inexactes de les zones. Ekdal és declarat culpable de boscos il·legals en territori estatal, mentre el comerciant aconsegueix sortir del tema. Ekdal vol tirar-se un tret, però el seu coratge li falla, i amb això la seva autoestima i dignitat. És un home trencat, que acaba a la presó on el dany es torna irreparable.

El seu fill Hialmar creix a la cura de dues tietes idealistes que, com el pare, veuen el noi dotat i prediquen la importància dels ideals, fent que Hialmar menteixi i dissimuli per complir les seves expectatives. Físicament, Hialmar és un home impressionant, però teatral i sentimental com a persona; propens als autoenganys. A més, està profundament avergonyit del seu pare.

Quan el vell Ekdal és condemnat, Hialmar també vol disparar-se un tret, però, igual que el seu pare, no té ganes de fer-ho. En lloc d’admetre que és massa covard, ho interpreta com una gran victòria sobre si mateix.

L’esposa del comerciant Werle es torna cada vegada més fràgil i desequilibrada. Quan  ja no s’aixecava del llit, la família contracta la jove Gina per fer la neteja. Werle intenta establir-hi una relació amorosa, però Gina no ho permet. Tot i això, la seva dona se n’atipa i, creient que realment tenen una aventura, li ho diu al seu fill Gregor, un noi incòmode, temperamental i amb no gaire bona aparença, que fa costat a la seva mare.

Gina ja no pot suportar més aquesta situació i surt de casa quan la senyora Werle per fi mor. El fill, Gregor, es trasllada a les propietats forestals, ara severament desforestades, on continua la mineria. Werle Sènior continua perseguint Gina. Ella té dificultats per mantenir i donar suport a la seva mare, que té una mentalitat pràctica i sosté que podria haver-hi diners en una relació més estreta amb el comerciant. Gina cedeix als avenços de Werle i queda embarassada.

Werle Sènior la fa casar amb Hialmar, el fill del vell Ekdal, que també és molt amic de Gregor. Hialmar creu que és el pare del nen. El vell Werle continua la seva relació amb Gina durant algun temps, mentre li finança una educació en fotografia. Gina ajuda, edita i millora les fotos.

Gina no revela la seva relació amb el vell Werle amb Hialmar, assumint que no es casaria amb ella si arribés a conèixer la veritat. Neix la filla Hedvige i es traslladen a una casa d’apartaments de baix cost. Com que Hialmar és un mandrós i se sent massa noble per al tipus de treball per al qual està qualificat ara, Gina es va fent càrrec de tot: del taller, així com de la llar i de l’economia. La principal excusa d’Hialmar per no fer res és que està treballant en un invent, la naturalesa del qual roman obscur.   

Ibsen a El Gran Cafè. Litografia d’Edward Munch, 1902.

Pel que fa a Gregor Werle, fill del comerciant, canalitza la seva frustració per la vida i la indignació amb les escapades del seu pare a predicar la moral als camperols locals, predicant la moral d’ una vida ideal en puresa i veritat. El seu èxit és insignificant. Mentrestant coneix el doctor Relling, una ànima desil·lusionada però que treballa honestament, que no pensa gaire en l’idealisme de Gregor.

El doctor Relling pateix d’amor no correspost cap a la senyora Soerby; és per això que es va allunyar de la ciutat. Més tard, torna i, per casualitat, lloga l’apartament a sota dels Ekdals. Comparteix el pis amb un teòleg fracassat, el candidat Molvik, que és un bevedor periòdic i ho justifica afirmant que és “demoníac”.

Alliberat de la presó, el vell Ekdal, pare de Hialmar, s’instal·la amb el seu fill i la seva nora. De tant en tant, el seu antic company, el comerciant Werle, li dona feines de copista. Remodela una part de l’apartament d’Ekdal com un simulacre de bosc salvatge on té conills, gallines i coloms, a més d’un ànec salvatge paralitzat per un tret accidental de Werle. Li encanta cuidar els animals i s’imagina que torna a estar al bosc. De tant en tant hi va a caçar disparant als conills.

La jove Hedvige és una persona sensible i bona, però pateix d’una malaltia a la vista, com el seu pare, el comerciant.

Alguns anys després de la mort de la seva dona, el vell Werle es relaciona amb la senyora Soerby; la vella flama del doctor Relling. Resulta que la senyora Soerby és una dona de reputació qüestionable, molt coneguda en certs salons barats de la ciutat.

L’obra comença aquí

Gregor Werle surt del bosc i torna a casa del seu pare, on el comerciant Werle li fa una festa. Gregor convida el seu vell amic Hialmar Ekdal i coneix el matrimoni amb l’antiga mestressa de casa, Gina. Durant la celebració arriba el vell Ekdal, el pare de Hialmar, per buscar paper per a la seva feina de copista. Ha de caminar pel saló per tornar a sortir, creant una situació vergonyosa; particularment per a Hialmar, que s’avergonyeix profundament del seu pare i, després d’algunes brutes observacions d’altres convidats, deixa la festa. Gregor qüestiona el seu pare sobre tot això, descobrint a poc a poc les maquinacions del vell. Torna a trencar amb el seu pare de tant en tant, i va al lloc d’Hialmar per ajudar-lo a sortir de la seva boira d’il·lusions.

El vell Ekdal torna a casa primer, portant una ampolla d’aiguardent que la senyora Soerby va fer que li donés un dels cambrers i procedeix a buidar-la a les seves cambres. Hialmar també torna, donant a Gina i Hedvige una versió dels fets centrada en ell mateix. Després, arriba Gregor, decidit a quedar-se amb ells i fer veure  la veritat a Hialmar, que és feliç amb això, creient que tot això restablirà d’alguna manera la dignitat per a ell i el seu pare.

Al matí següent, a l’hora d’esmorzar, on també participen els dos veïns, el doctor Relling i el candidat Molvik, Gregor s’adona que Relling dona suport als altres en els seus deliris i es prepara per enfrontar-lo, quan entra el seu pare, el comerciant. Els altres marxen i Gregor declara que no vol tenir res a veure amb el seu pare o la finca. La seva vocació a la vida és ajudar Hialmar Ekdal a convertir-se en una persona recta per tal que visqui en la veritat. Llavors, fa que Hialmar surti de casa amb ell, per dir-li la veritat sobre Gina i el seu pare.

Hialmar torna a la tarda, indignat pel que li ha dit Gregor, tot i que Gregor no ha dit res sobre Hedvige, de qui Hialmar creu encara que és la seva filla legítima. S’enfronta a Gina amb això, però sense mostrar cap remordiment. Ella es defensa afirmant que ningú ha patit per aquesta causa i que la seva missió és manejar qüestions pràctiques. Gregor entra i s’adona per a la seva consternació que Hialmar no és ni tan rellevant pel que fa a aquest tema, ni ha abraçat Gina ni l’ha portat amb ell a oblidar i perdonar; només està ferit i mofat.

Afegint insult a lesions, arriba la senyora Soerby i els informa a tots, inclòs el torturat Doctor Relling, que ella i Werle Sènior estan ara promesos oficialment. S’ho han explicat tot i gaudeixen d’una plena obertura. Hialmar s’enfada, adonant-se que el vell “bèstia””  i la seva cocota són els que han aconseguit la comprensió mútua i la reconciliació mentre que els altres, víctimes del seu egoisme, es troben a la deriva en un mar de mentides, ocultacions i auto-depreciació.

Pregunta a Gregor si pot explicar aquest gir dels esdeveniments, per no dir ideals, i Gregor no pot. El motiu principal de la visita de la senyora Soerby és una escriptura de regal del comerciant als Ekdal. Donarà suport al vell Ekdal durant la resta de la seva vida i després a Hedvige (la seva autèntica filla). Hialmar, sospitant que el vell Werle és realment el pare d’Hedvige, trenca la carta i surt corrents de la casa, per a consternació de Gregor. Parlant amb Hedvige, que està desconcertada, creu que un acte simbòlic els pot purgar a tots. Veure l’ànec salvatge paralitzat com la metàfora de totes les ànimes nàufrags que s’aferren als seus deliris, a  les seves “mentides de vida” i suggereix que matar l’au podria tenir un efecte conciliador. Hedvige promet fer que la vella Ekdal l’ajudi amb això.

Al matí següent, Relling i Gregor intercanvien opinions. Relling remarca que els Ekdal són personalitats mediocres. No poden fer front sense certes mentides de la vida. Si s’elimina aquest conjunt de malentesos i doctes veritats, la seva felicitat també s’esvaeix. Gregor suposa que està en procés de paralitzar-los amb la seva voluntat de veritat.

Arriba Hedvige. No ha aconseguit parlar amb el vell Ekdal de matar l’ànec salvatge, però ha decidit disparar-li ella mateixa amb una de les seves pistoles i desapareix al “bosc salvatge” que hi ha al fons de l’àtic. Apareix Hialmar, amb una ressaca important després d’una nit a la ciutat amb els veïns. Encara està decidit a marxar, però Gina el calma, el fa menjar una mica i, finalment, enganxa de nou la carta que ell va trencar. No obstant això, mentre fixa els ulls en Hedwig, retrocedeix i l’empeny cap a la sala del “bosc salvatge”. Gregor intenta parlar amb sentit comú amb ell, però Hialmar ara està convençut que Hedvige mai l’estimà; el que van fer ella i la seva mare va ser del tot fictici. Diu: “Si li demanés que renunciés a la vida pel meu bé”, quina creus que seria la resposta?

Sona un tret al darrere de la paret mitgera. Hedvige, que ho ha escoltat tot, gira la pistola sobre ella mateixa. Hialmar s’emporta el cos juntament amb Gina. El doctor Relling i Gregor es queden a l’escenari, cara a cara. Gregor espera que la tragèdia, al cap i a la fi, hagi fet ressaltar la grandesa de Hialmar. Relling ho descarta. Hialmar, segons la seva naturalesa, s’embolcallarà d’autocompassió i Hedvige li quedarà com a record sentimental; això és tot. Gregor, enfurismat, afirma que si aquesta és la condició general de la humanitat, la seva vocació a la vida –el que en queda– consistirà a ser “el tretzè home a la taula” que revela la terrible veritat. Relling sosté que el món seria un lloc millor sense fanàtics com ell. 

Ibsen a El Gran Cafè, pintura d’Edward Munch (1898)

Una comèdia d’ innocència

Quina és la base per anomenar això una comèdia d’innocència?

Cap a ple estiu, els antics grecs celebraven la “Bufonada”, la matança de toros a l’Acròpolis d’Atenes. Feien pujar els bous fins a l’altar major que ningú no havia de tocar. Seguien homes i dones que portaven aigua per a la neteja de la destral de sacrifici. Els bous eren conduïts al voltant de l’altar, on s’havia col·locat un pastís de blat de moro. Quan un dels animals va picar al pastís i de retruc va tocar l’altar, va sortir un home entre els espectadors que portava una destral, va matar l’animal, va llençar la destral i va desaparèixer. Suposadament, ningú sabia qui era. Els altres netejaven i tallaven l’animal, rostien la carn i se la menjaven. Es van cremar els ossos a l’altar i es va mantenir la pell. Aleshores, es va celebrar a l’altar un simulacre de procés relacionat amb l’assassinat del toro. Les dones, que havien netejat la destral, acusaven les que l’havien esmolat. Van acusar l’home que els havia donat la destral. Va acusar aquell que havia tallat el toro mort, i aquell home va acusar la mateixa destral. Com que la destral no va poder respondre ni acusar ningú més, es va declarar culpable d’assassinat. Ningú esmentava l’home desconegut que havia desaparegut. Als grecs els va semblar molt divertit. (vegeu Burkert 1982, p136)

En realitat, la “Bufonada” (d’on ve la figura del“bufó”) va ser la matriu de la comèdia de’ innocència i L’ànec salvatge n’és un exemple notable. El primer acte, fins a l’enfrontament entre Werle Sènior i el seu fill Gregor, és tan idèntic com el ritual de la “Bufonada”. El vell Ekdal, amb el seu abric gris, s’esmuny com l’usuari desconegut i irrefutable de la destral, en ocasió festiva. En lloc d’una destral té un bolígraf, i en lloc de sang és la tinta la que regalima. Les seves còpies, que el vell Werle li paga malgrat que realment no les necessita, són demandes de pagament; el seu antic company paga per desfer-se del seu deute moral. Com que el vell Ekdal ha de sortir pel saló entremig els convidats, inclòs el seu propi fill, la situació es torna incòmoda. A mesura que Ekdal desapareix, l’humor canvia i tot són mofes i acudits. Hialmar Ekdal renuncia al seu pare, i els altres se’n foten com si ell no hi fos i el titllen de ximple. La resta del drama es pot veure com un treball posterior de l’estructura de “Bufonada”, seguint un patró de variació-repetició, on Gregor al final es troba en una posició que recorda Ekdal al principi. Ara serà “el tretzè home de la taula”, anirà i tornarà com a convidat no desitjat, correrà les cortines d’un malentès convenient i ell mateix  serà menyspreat, rebutjat, i odiat per tots; el venjador dionisíac com a assassí de saló.

El que cap d’ells s’adona, però, és del significat de l’acte de Hedvige. El tir no és un accident, un maneig incompetent d’una arma de foc o un fet causat per confusió. Hedvige està asseguda darrere d’una fina paret divisòria, escoltant el diàleg entre Hialmar Ekdal i Gregor Werle; ella els pot escoltar tan bé com ells escolten el crit de l’ànec. L’escena s’estructura en nou punts, 3 x 3, des de la reaparició d’Hialmar fins al tret. Un minut d’anàlisi mostra que tot el que els dos homes diuen ressona amb les coses que Hedvige ha escoltat i entès en la seva ingenuïtat infantil al llarg de l’obra, cosa que la va fer creure que si es sacrifica a si mateixa, el món que s’ha separat del seu estimat pare es tornarà a integrar. Ella actua. Es tracta d’una tragèdia eminent, que escapa a tots.  

Cartell d’una representació de L’ànec salvatge en anglès (“The wild duck”).

La tragèdia de L’ànec salvatge    

El que és tràgic a L’ànec salvatge no és que Hedvige es dispari a si mateixa, sinó que cap dels grans s’adona de les dimensions del que ha fet. Igual que en una tragèdia grega antiga, Ibsen el fa passar a la cambra del darrere, fora de la vista de les persones de l’escenari i del públic.

Ibsen ja havia tocat això abans i ho fa reviure fins al seu darrer drama. L’escultor de “Quan despertem d’entre els morts” s’adona que ha desordenat el pilar de l’obra de la seva vida, fent que sembli el tumult d’un centre turístic. El sacerdot Brand es troba amb la mort en un allau, per buscar la veritat. Peer Gynt intenta ser ell mateix, mai entenent que ser tu mateix només és possible quan et desfàs de les teves vanitats. A L’ànec salvatge és una criatura, no educada, mig cega, una cosa que encara creix en el món dels adults amb l’instint de comprensió de l’ideal que té l’infant, que es dona ella mateixa per fer el món dels altres un tot sencer. Els altres, també mig cecs, encara que adults, mai no se n’adonen.

Representació de L’ànec salvatge al Teatre Lliure, Barcelona, 2017.

En aquest sentit, L’ànec salvatge també compensa tota la idea d’una educació “schilleriana” de la humanitat. Aquesta idea, suposadament realitzada com a projecte històric, va ser continguda a Don Carlos, on el marquès de Posa organitza la seva pròpia execució per tal de posar el príncep en raó; un tret a l’alba que també va assenyalar l’alba de la il·lustració. El tret de L’ànec salvatge és, per dir-ho d’alguna manera, un tret que indica el capvespre del final d’aquesta època; forma part d’un ritual de “Bufonada” en un món convertit en surrealista, on l’heroi acaba com el boc expiatori que mira un futur d’escàndols menuts amb la consegüent exclusió; on el pusil·lànime rep compassió i cura i triomfen els sense escrúpols. El tret de Hedvige suggereix la mort de l’esperit, la destrucció de la gran idea d’educació humana i el retrocés del projecte de civilització cap a la “rebarbarització”, on la tragèdia és que ningú no entén què és la tragèdia.

Traducció: Pilar Parcerisas
* Aquest article és un capítol de La columna vertebral de la cultura occidental, traducció del llibre de Carlos Wiggen The Spine of Western Culture.

Carlos Wiggen
Escriptor i filòsof noruec. Doctor en Història de les Idees per la Universitat d’Oslo i doctor en Filosofia per la Universitat de Bergen. Ha publicat entre altres: The Nazi Grial (2017), The Spine of Western Culture (2017), Philosophy at Gunpoint (2016), Kant and the Barbarians (2012). En ficció, entre altres: Das dunkle Schiff (2003), A mighty Fortress (1993), The Flying Dutchman (1991), Torch of the North Sea (1979). Escriu guions per a cinema i televisió: After the Flood (sèries), Meet the Satanovskys, Damage Control i The End of The World As We Know It (comèdies). Ha escrit la seva autobiografia: Who do I think I am? Viu a Catalunya.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close