General

”La Caixa”, compromesa amb els valors culturals, socials, científics i educatius

Més de 7 milions de persones van visitar el 2019 els centres, les exposicions culturals i científiques i les activitats educatives programades per aquesta entitat.

Amb la creació de La Caixa als inicis del segle XX naixia el primer gran projecte social de tot el país. Des de llavors, la primera fundació privada de l’Estat Espanyol que dirigeix ​​ Antoni Vila i presideix Isidre Fainé s’ha erigit com un motor assistencial, d’investigació, educacional i cultural per tota la geografia. A principis de segle passat s’identificava amb homenatges a la vellesa, promoció de biblioteques o organització de colònies d’estiu. Avui la Fundació la Caixa és sinònim d’atenció a col·lectius vulnerables, investigació d’excel·lència, educació de qualitat i propostes culturals de primer nivell a l’abast de tots els ciutadans. D’aquesta manera, en l’actualitat l’entitat atén 60.000 menors vulnerables a la pobresa infantil a l’any, genera 36.000 llocs de treball a persones en risc d’exclusió, promou l’envelliment actiu entre més de 800.000 persones grans, assisteix a gairebé 25.000 malalts en estat avançat, inverteix més de 75 milions d’euros en investigació i formació i aconsegueix que fins a 7 milions de persones visitin les seves propostes culturals.

El 2018, va comptar amb un pressupost de 520 milions d’euros amb què va impulsar fins a 50.000 iniciatives que van arribar a més de 12 milions de beneficiaris; tothora amb el focus posat en l’eficiència i la dinamització dels programes veritablement transformadors. El pressupost del 2019 fou de 545 milions d’euros: 530 milions obeeixen al pressupost recurrent -el major de tota la història de l’entitat- i els altres 15 es van destinar a reforçar la investigació biomèdica, la construcció de CaixaForum València i la renovació de la sala permanent de CosmoCaixa. L’aposta per la cultura és una de les més sòlides de tot l’Estat. L’entitat entén que l’accés a la cultura afavoreix el desenvolupament individual i la convivència a través del coneixement, alhora que beneficia el creixement com a societat i com a persones. Per això, treballa per apropar-la a tots els públics a través dels seus centres permanents i també d’una àmplia programació d’activitats en totes les ciutats on té seus per lluitar per a una cultura a l’abast de tothom.

El balanç de públic 2019 és molt positiu. Entre les diverses activitats que es van dur a terme l’any passat, l’afluència més gran la van registrar les exposicions, seguides de les activitats educatives, els concerts i les activitats familiars. Les propostes culturals, científiques i educatives de l’entitat van rebre 2.012.079 visitants a Catalunya el 2019, així com 7.055.861 al conjunt de l’Estat. Aquesta darrera xifra significa un increment de l’1,65% respecte de l’any anterior. En total, els vuit centres CaixaForum i CosmoCaixa van rebre més de 3,5 milions de visitants. Pel que fa als centres propis de l’entitat, el que va obtenir un nombre més alt de visitants l’any passat va ser CosmoCaixa. El Museu de la Ciència de “la Caixa” va sobrepassar el milió de visitants (1.002.965), seguit dels centres CaixaForum de Madrid i Barcelona, que van arribar els 719.584 i els 674.594 visitants, respectivament. CaixaForum Sevilla va superar els 345.000 visitants, CaixaForum Palma va assolir els 300.000 i CaixaForum Saragossa va als 230.818 en el seu cinquè aniversari. Pel que fa a Catalunya (CaixaForum Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, CosmoCaixa i exposicions itinerants), el 2019 l’oferta cultural, científica i educativa de “la Caixa” va rebre 2.012.079 visitants.

Exposició “Velázquez i el Segle d’Or” (CaixaForum Barcelona). 2019. Cortesia: Fundació la Caixa.

Algunes de les exposicions més visitades de l’any van ser Velázquez i el Segle d’Or (CaixaForum Barcelona): organitzada conjuntament per La Caixa i el Museo Nacional del Prado, va permetre poder veure pintures fonamentals de Velázquez juntament amb d’altres artistes del seu temps com ara Ticià, Rubens o el Greco. Les altres dues mostres que van tenir gran acollida a Barcelona van ser Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran, produïda en el marc de la col·laboració estable que mantenen La Caixa i el British Museum, i Max Beckmann. Leipzig, 1884 – Nova York, 1950, organitzada en col·laboració amb el Museu Nacional ThyssenBornemisza. Una altra fou ToulouseLautrec i l’esperit de Montmartre que es va poder veure a Barcelona i posteriorment a Madrid i que mostrà la producció de l’artista en sintonia amb la dels seus coetanis en el París de finals del segle XIX.

Sala Univers. Nou espai expositiu a CosmoCaixa. Barcelona. Inaugurada el juliol de 2019. Cortesia: Fundació la Caixa.

L’any 2019 també va estar marcat per la inauguració de la nova Sala Univers de CosmoCaixa. La remodelació va obligar a tancar l’espai expositiu des del mes de gener fins a la reobertura de la nova sala permanent al juliol. Al llarg de 3.500 metres quadrats, el recorregut permet fer un viatge apassionant per la ciència, des del Big Bang fins a les últimes fronteres del coneixement. L’itinerari estimula la curiositat dels visitants a partir d’experiències interactives, objectes reals i reproduccions científiques i artístiques de màxima qualitat. Des que es va obrir, ja l’han visitada 502.349 persones.

En relació amb les exposicions temporals, Miralls. Dins i fora de la realitat va ser la més vista de l’any i una de les més concorregudes de la història de CosmoCaixa, ja que va superar els 509.000 visitants. En segon lloc es va situar Tintín i la Lluna. Cinquanta anys de la primera expedició tripulada, projecte amb què es va commemorar el 50è aniversari de l’arribada a l’ésser humà a la lluna.

Exposició “Vampirs. L’evolució del mite” CaixaForum Madrid. Fins al 7 de juny de 2020. Cortesia: Fundació la Caixa.

Pel que fa a la programació del 2020, el surrealisme protagonitza la primera gran exposició a CaixaForum Barcelona, que analitza la fascinant i la intensa relació que hi va haver entre aquest moviment i el món del disseny. L’exposició Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020, produïda i organitzada juntament amb el Vitra Design Museum, documenta l’impacte que va tenir aquest moviment artístic sobre el disseny, especialment després de la Segona Guerra Mundial. (del 28 de febrer al 7 de juny de 2020). Vampirs. L’evolució del mite arriba a CaixaForum Madrid a principis d’any: organitzada juntament amb la Cinémathèque Française, analitza la fascinació dels cineastes per aquesta figura —de Murnau a Crepuscle, de Dreyer a True Blood—, com també la petjada del vampir al llarg de cent anys de cultura popular, a partir de més de 400 peces de més de 30 museus i col·leccions privades (del 14 de febrer al 7 de juny de 2020). CaixaForum Girona inaugurarà el projecte Apollo 11:50 anys de l’arribada de l’home a la Lluna; CaixaForum Tarragona, Faraó. Rei d’Egipte, i CaixaForum Lleida, Les avantguardes històriques, 1914-1945. Construint nous mons.

Josep Beuys: Hinter dem Knochen wird gezählt – Schmerzraum (1983). Instal·lació permanent. CaixaForum Barcelona. Cortesia: Fundació la Caixa.

Una altra de les accions rellevants és la gestió de la pròpia col·lecció amb la que difon l’art i fomenta el seu coneixement i estudi. L’exposició La pintura: un repte permanent reuneix a CaixaForum Madrid una important selecció d’obres de la Col·lecció “la Caixa” d’Art Contemporani que examina el concepte de pintura i la seva capacitat per reinventar-se. La mostra explora la pintura com un procés mental, una idea abstracta que des del llenç s’expandeix a altres mitjans com la fotografia, l’escultura, el gravat o la instal·lació (Fins a l’1 de març). Per altra banda, cal remarcar que a CaixaForum Barcelona està instal·lada de forma permanent Hinter dem Knochen wird gezählt – Schmerzraum (1983), una de les darreres produccions de Joseph Beuys; un dels artistes clau de la segona meitat del segle XX i l’iniciador de noves vies d’exploració artística.

Trobada CaixaEscena 2020. Copyright Cathy Loughran.

Un dels programes que cal destacar és CaixaEscena que promou les pràctiques teatrals en els centres educatius, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament integral dels infants i joves gràcies als valors intrínsecs que aporta el teatre. La missió és formar els espectadors del futur, fer-los reflexionar i adquirir coneixement. 770 estudiants i 102 professors de 62 centres educatius de diferents punts de l’Estat espanyol participaran en les trobades d’enguany, que tindran lloc en nou ciutats. Durant tres dies conviuran en un context teatral i creatiu amb professionals de sector i participaran en tallers d’improvisació, dinàmiques d’expressió corporal i vocal, exercicis d’escriptura i creació d’espectacles.

Cal subratllar que els programes de “la Caixa” estan directament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per l’ONU. Entre ells està el de garantir una educació inclusiva i equitativa i trencar les barreres d’accés al coneixement, fet que s’aconsegueix a través dels vuit centres CaixaForum, de CosmoCaixa, de diverses exposicions itinerants i de les activitats educatives impulsades per l’entitat.

Conxita Oliver
Llicenciada en Història de l’art per la UB. Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA) i de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA), de la qual formà part de la Junta Directiva entre els anys 1987 i 1995. Premi GAC 2022 a la Crítica d’Art (Galeries d’Art de Catalunya). Ha desenvolupat la crítica d’art a: revista Batik (1980-1982) -on fou cap de redacció-; revista Arte Omega (1992-1996); diari Avui, suplement Cultura (1982-1997) i a les emissores radiofòniques Catalunya Cultura (1999–2002) i Ona Catalana (2000–2004). Col·labora actualment en mitjans especialitzats (Bonart i El Temps de les Arts). Ha publicat el llibre “Discurs crític. 25 anys d’escrits” (novembre 2009), Ed. Mediterrània. Ha estat conservadora del Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya (1987-2002); membre de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Bens del Patrimoni Històric i Artístic de Catalunya (1993-1996); responsable de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya del Departament de Cultura (2012- 2016); Directora de l’Arts Santa Mònica (2012-2014) i Coordinadora del Pla Integral de les Arts Visuals de Catalunya (2014-2021). Ha comissariat una cinquantena d’exposicions i ha coordinat més d’un centenar de mostres. És autora de llibres i monografies sobre temes d’art contemporani. Forma part de jurats de premis d’art, assessora programacions i col·leccions i ha catalogat diferents col·leccions públiques i privades.

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close