Espais oberts, rutes amb aforament limitat i experiències de realitat virtual conformen la sisena edició de Reus Ocult, les jornades que obren espais singulars del patrimoni de la capital del Baix Camp i que es duran a terme el proper cap de setmana.
Reus Ocult. Espais Ocults.
https://espaisocults.wixsite.com/espaisocults
Molts cops he passat per davant d’edificis que per una cosa o altra m’han cridat l’atenció però que estan tancats i barrats. Immediatament la imaginació es desferma i em construeixo tot de teories sobre l’ús, la propietat, la decoració o la història d’aquella construcció. A voltes, el petit foradet del pany (un pany d’una d’aquelles claus antigues que no pots anar a fer-ne còpies a la ferreteria) és una petitíssima finestra a l’altra banda i amb l’ull cluc guaito. Però no n’hi ha prou.
Situacions d’aquestes és fàcil que es produeixin a Reus. No en va, és de les ciutats del món amb més construccions modernistes i, durant un temps, va ser la segona ciutat de Catalunya en plena època industrial com encara avui recorden xemeneies, vapors o naus fabrils de principis del XX. Vaja, que de patrimoni, a Reus, no en manca. Però conscients que el patrimoni necessita coneixement per obtenir reconeixement, el 2015, un grup de joves van impulsar Reus Ocult, una iniciativa organitzada per l’associació sense ànim de lucre Espais Ocult i que dona a conèixer espais i històries de la capital del Baix Camp que, de vegades per quotidianes i d’altres per inaccessibles, passen desapercebudes.
El funcionament és bàsic: edificis que tot l’any – o bona part d’aquest – estan tancats o si més no per a la majoria de la gent, durant dos dies obren de bat a bat les portes perquè tothom qui vulgui pugui conèixer-los de manera gratuïta. Tot plegat, amb la complicitat dels propietaris i sobretot amb la força d’un nombrós grup de voluntaris que ho fan possible i a més, també realitzen les visites guiades. Gent interessada a difondre el patrimoni, l’explica a gent interessada a conèixer-lo. Fantàstic.
L’edició d’enguany, la sisena, se celebrarà els propers 3 i 4 d’octubre. Com no podia ser d’altra forma, està marcada per la covid-19 que ha obligat els organitzadors a reformular-la. Els espais visitables tancats han deixat lloc a espais a l’aire lliure com la plaça del Mercadal, les Peixateries Velles o el Pallol; al llarg de tot el cap de setmana, es poden visitar i escoltar les explicacions, això sí, amb inscripció prèvia i guardant totes les mesures de seguretat. Igual passa amb les dues rutes programades, una d’elles destinada a recórrer les diverses capelles votives escampades per les façanes de la ciutat i l’altra, amb el suggerent nom de “Trankimazín”, enfocada a veure la ciutat, el seu urbanisme i patrimoni arquitectònic amb mirada crítica. Promet no deixar a ningú indiferent.
Igualment, les noves tecnologies són una font de gran ajuda i el Reus Ocult del 2020 incorpora la possibilitat de visitar quatre espais tancats de la ciutat a través de realitat virtual. També amb inscripció prèvia i proveïts amb el propi smartphone per encaixar-lo a les ulleres, qui ho vulgui podrà pujar fins al campanar de la Prioral de Sant Pere o fer un volt per la Casa Gasull, obra de Domènech i Muntaner, sense moure’s un pam. La sala noble de la Puríssima Sang i el Círcol completen la llista.
Val a dir, però, que Espais Ocult no només actua a Reus i també ha permès obrir portes i cancells d’altres edificis del Camp de Tarragona com a Cambrils, a Tarragona o a Valls. I també altres ciutats han seguit l’exemple de Reus, com per exemple Vilafranca del Penedès que des del 2018 organitza Obrim Vilafranca amb la mateixa intencionalitat de fer accessible el ric patrimoni arquitectònic, en aquest cas, de la capital de l’Alt Penedès.
No ho dubteu, apunteu-vos a qualsevol de les rutes, espais oberts o experiències 360° que conformen el Reus Ocult 2020. Aventureu-vos a mirar pel forat del pany i descobrir què hi ha al darrere. Si no sou de Reus, serà una excel·lent porta d’entrada a una ciutat amb caràcter i molt per oferir i si sou reusencs o reusenques, el deure us crida perquè tal com resa el lema amb què es presenta Espais Ocults a la seva web: “Si el patrimoni es coneix, s’estima i si s’estima, es defensa”.