Grans noms del panorama del jazz mundial, amb el guitarrista Pat Metheny com a cap de cartell, referències no tan cèlebres però inexcusables del gènere, com el saxofonista Kenny Garret, el també saxofonista Benny Golson o el contrabaixista Ron Carter, combinats amb una atenció més gran a alguns dels millors exponents de la rica escena jazzística valenciana i una presència més nítida i nodrida de les dones. Tot això, al costat d’interessants propostes cruïlla com la de Lambchop o la fusió flamenca d’Antonio Lizana amb Amparo Sánchez, Amparanoia, serien els eixos més destacables del XXII Festival de Jazz del Palau de la Música de València que comença aquest cap de setmana i es prolongarà fins el 17 de juliol.
L’actuació estel·lar de Pat Metheny, acompanyat de Gwilym Simcok (teclats), Linda Oh (baix) i Antonio Sánchez (bateria), està programada per al 4 de juliol. I marca el sostre pel que fa al preu de les entrades, d’entre 30 i 40 euros, per veure una autèntica llegenda viva de la música amb una llarga carrera que arrenca en la dècada del 1970, sembrada de premis Grammy i amb una penetració en el gran públic poc usual en els músics de jazz. No serà l’únic nom de campanetes del certamen: abans i després actuaran el guitarrista Al Di Meola junt al quintet de Kenny Garret, i les formacions liderades per Brad Mehldau, Ron Carter o Benny Golson. Un grapat de concerts de primer nivell.

El festival també pararà atenció a les propostes de cruïlla, com ara els nordamericans Lambchop, la formació liderada per l’inquiet cantant amb veu de baríton Kurt Wagner, que ha derivat des de la fusió de l’alt-country i el jazz envers sonoritats contemporànies com l’electrònica o el hip hop. El grup, que actuarà el 5 de juliol, ja havia passat fa uns anys pel Palau deixant extraordinàries sensacions. Uns dies més tard, l’11 de juliol, es podrà assistir a l’espectacle de fusió flamenca Oriente, una col·laboració entre Antonio Lizana i la cantant Amparanoia. I el dia 14, una altra actuació esperada, la de Buika, cantant d’origen guineà nascuda a Mallorca i resident als Estats Units. Una altra artista que ha treballat la fusió de diversos estils amb el jazz.

La presència femenina en el festival, amb tot, tindrà un dels seus subratllats principals amb la presència de la Micaela Chalmeta Big Band, una nodrida formació integrada únicament per dones i que agafa el seu nom de la coneguda activista catalana de l’anarquisme, el cooperativisme i el feminisme. Aquesta agrupació va nàixer impulsada pel músic basc Fermín Muguruza en col·laboració amb el Taller de Músics per visibilitzar les dones que es dediquen a la música. Una aliança artística que es va traduir en un espectacle del Festival Grec del 2017.

El jazz valencià, present
Una de les grans apostes d’aquesta edició del festival, amb tot, és visualitzar els músics valencians de jazz. No s’hauria d’interpretar com un gest gratuït o complaent: el País Valencià té una important escena jazzística i alguns dels seus principals representants passaran pel festival. Ximo Tébar, Perico Sambeat i Voro García, acompanyats de les seues respectives formacions, formen part de la part valenciana del cartell, que obrirà el foc el dia 8 de juny amb el pianista de jazz llatí Nachito Herrera acompanyat de l’Orquestra de València dirigida per Ramón Cardo.

Altrament, la presència a València de Berklee College of Musices traduirà en un concert que dedicarà els seus ingressos a becar un músic valencià en el seu campus d’estiu. I també compareixerà en el festival un altre dels puntals del jazz valencià, el col·lectiu Sedajazz, que actuarà amb la seua big band, amb Ramón Cardo a la direcció, interpretant l’Epitaph de Charles Mingus.

En paraules del coordinador del festival, Enrique Monfort, l’objectiu era aconseguir l’equilibri «entre les propostes internacionals i els projectes valencians». «Altres festivals tenen un pressupost grandíssim en comparació al nostre, però el festival de Jazz al Palau té una gran programació plena de qualitat, varietat i estils», afegia. L’objectiu final, en paraules del director del Palau, Vicent Ros, és fer d’aquest contenidor «una referència en el món del jazz». Una edició «il·lusionant», segons la regidora Glòria Tello. «El primer festival en 22 anys que es programa íntegrament des del Palau de la Música», reblava.
La música, amb tot, no es tancarà entre les quatre parets del Palau. Després de l’experiència de l’edició anterior, s’amplien les actuacions externes: els jardins del riu Túria, la Plaça de Benimaclet, la Plaça de Patraix, els Jardins d’Aiora, La Plaça de la Mare de Déu o el barri de Russafa, entre altres, tindran diverses actuacions obertes al públic durant tot el mes de juny. Finalment, set locals de la ciutat, entre ells l’històric Jimmy Glass Jazz Bar o el Café Mercedes Jazz, acolliran les inexcusables jam sessions.
El proper mes i mig, el Palau de la Música de València i els locals, barris i places de la ciutat s’ompliran de jazz.