Els al•licients del muntatge d’aquesta nit en Sagunt a Escena justifiquen l’expectació. D’una banda, la figura mítica en l’univers teatral d’Antígona, recreat pel director i dramaturg Paco Macià amb una versió lliure inspirada en els textos de Sòfocles, un dels autors pioners en mostrar les grans tragèdies de la humanitat, moltes de les quals encara són vigents i pertinents.
Així i tot, la col•laboració en el vessant musical del muntatge de Paco Contreras Niño de Elche, un cantaor que s’ha convertit en una figura estatal de grans proporcions per les reeixides relectures del flamenc en clau de post-rock, krautrock i altres estils, amb un fons a més de crítica social, ha estat un dels grans pols d’atracció d’aquesta Antígona.
Es tracta, altrament, de la primera vegada que la companyia La Ferroviaria aborda aquesta obra, en una coproducció entre Teatros Murcia-Romea, el Festival Internacional de Teatro de San Javier –on es va fer l’estrena de la versió en castellà–, l’Institut Valencià de Cultura, Sagunt a Escena i l’Ajuntament d’Elx. En el repartiment de l’obra, Eloísa Azorín com Antígona, Enric Juezas com Creont, Morgan Blasco (Tirèsies, Etèocles i Cor), María Muñoz (Ismena i Cor), Marino Muñoz (Hemó, Polinices i Cor), Clara Crespo (Missatger i Cor) i Claudia Garón (Cor).
Antígona farà de pòrtic a uns altres al•licients de la programació com ara els espectacles en col•laboració amb el Festival de Teatre Clàssic de Mérida. És el cas del Filoctetes dirigit per Antonio Simón, Las Amazonas, dirigida i adaptada per Magüi Mira basant-se en Pentesilea de Von Kleist o el Fedra de Paco Bezerra. També hi ha expectació per veure la visió de l’Otelo de Shakespeare de la Compañía de Clásicos Contemporáneos.
Amb tot, el director de Sagunt a Escena, Juan Vicente Martínez Luciano ha posat èmfasi a les entrevistes en l’altre espectacle teatral en català, juntament amb Antígona, que tancarà el festival el dia 2 de setembre, l’Èdip de Sòfocles dirigit per Oriol Broggi.
Una programació potent, reforçada econòmicament per l’Institut Valencià de Cultura per subratllar la condició de Sagunt com a capital cultural valenciana d’aquest exercici, juntament amb Potries, i per reivindicar-se com un dels festivals més potents de l’Estat. De fet, a més de la programació teatral, Sagunt a Escena té importants complements musicals amb el magnífic espectacle de Maria Arnal i Marcel Bagès “45 cerebros y un corazón” o “La ruta de la seda” de Capella de Ministrers amb direcció de Carles Magraner. Els amants de la dansa, així mateix, tenen una cita ineludible amb El jardí de les delícies de la companyia de Marie Chouinard.

La direcció del festival, amb tot, va voler que la inauguració del festival, celebrada ahir, formara part del que es coneix com “Off Romà”, els espectacles realitzats fora de l’àmbit del Teatre Romà. Així, Aigua, la producció de l’Institut Valencià de Cultura que està tenint un èxit important arreu del País Valencià, inaugurà oficialment el festival reconvertit en un espectacle de carrer que va tenir una excel•lent acollida.
La jornada inaugural conclogué amb la inauguració de l’exposició basada en El jardí de les delícies del col•lectiu artístic femení La tira de dones, que porta un temps col·laborant amb la inauguració de Sagunt a Escena, i el concert de música cubana de Pancho Amat y su cabildo del son.

Teatre Romà de Sagunt i altres espais
Fins el 2 de setembre