La Covid -19 i el seu corresponent confinament que ens ha obligat a restar pràcticament tres mesos tancats a les nostres respectives cases, està trastocant considerablement les nostres vides en tots els aspectes possibles. En canvi, com ocórrer en casos dramàtics com el que estem vivim, l’ésser humà sovint recorre en l’art per intentar reflectir al màxim possible la situació o enviar uns missatges de socors i ànims a la resta de la població. Al llarg dels segles, la literatura, les arts plàstiques, la música, la fotografia, el teatre i el cinema han estat una valuosa font d’informació i vàlvula d’escapament dels artistes.
Un factor diferencial d’aquesta crisi respecte a altres anteriors ha estat la utilització de l’àmbit digital a escala mundial. No mentiria quan afirmo que com a mínim, aquests tres darrers mesos, la majoria de tots nosaltres hem pogut gaudir de mínim deu creacions artístiques en format digital a través de les nostres respectives pantalles.
La Fundació La Caixa ha volgut posar el seu granet de sorra al tema. Coincidint amb l’arribada de la plena desescalada i l’obertura dels seus centres, el passat dijous 11 de juny, via Facebook Live, van presentar el seu debut a l’àmbit digital de l’activitat musical participativa amb un vídeo coral amb un clàssic de la música d’aquest segle XXI. Estem parlant del tema Viva la Vida de la banda britànica Coldplay inclòs en el seu disc del 2008 Viva La Vida or Death and All His Friends.

Des dels seus inicis fa més de 115 anys, ja sigui amb La Fundació “la Caixa” com ara amb l’Obra Social, La Caixa ha fet èmfasi en contribuir al progrés de les persones en especial les més necessitades. Per aquest motiu, el programa treballa per intentar combatre la pobresa infantil, l’exclusió social i millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables a Espanya i a Portugal, sempre buscant un impacte transformador.
A més, l’activitat de l’Obra Social també busca concentrar-se en altres àmbits fonamentals per promoure el progrés i la igualtat d’oportunitats ja sigui en la recerca mèdica, l’educació així com la cultura.
En aquest àmbit, a part dels diferents CaixaFòrum repartits per les quatre capitals de província catalana i a la resta del territori espanyol (Madrid, Palma, Sevilla i Tenerife), la música forma part d’un dels seus eixos principals. A més d’organitzar concerts, cicles divulgatius i tallers per totes les edats, en els darrers anys, han fet una aposta considerable pels concerts participatius de cantants amateurs. El de més difusió és sense dubte el Messies Participatiu a partir de l’obra de G.F. Haëndel.
Aquest juny, la Fundació la Caixa, ha fet un pas endavant amb aquest vídeo digital del Viva la Vida.

Els gèrmens d’aquest projecte el trobem en la convocatòria sota el nom #JoCanto que la mateixa fundació va impulsar entre el 4 i el 13 de maig. Aquesta crida va ser tot un èxit, un total de 645 participants d’edats diverses (entre els 14 i els 82 anys) i de procedències diverses de l’Estat Espanyol fins i tot internacionals (Alemanya, Brasil, França, Canadà i Països Baixos) van fer arribar les seves gravacions digitals.
Per tal d’unificar el conjunt de veus i moviments dels centenars de participants i aconseguir que sonin com un cor i configurin una estètica coherent i dinàmics, la Fundació la Caixa ha contactat amb un seguit de professionals de reputació contrastada del sector musical i audiovisual.
La direcció d’aquest projecte ha recaigut a les mans de Daniel Anglès, una figura consagrada en el sector artístic musical a casa nostra.
En la faceta de direcció musical, l’encarregat ha estat un altre nom amb reconeixement en el sector: Gerard Ibáñez. Intèrpret, arranjador vocal, coach, i director musical.
La producció musical ha recaigut en les mans del guitarrista, compositor i cantant Oriol Padrós. Per últim, la realització dinàmica i atractiva ha estat obra del creador audiovisual Merlí Borell que ha invertit quatre intenses setmanes per poder dur a terme aquesta proposta
Des de les seves respectives cases, tots els participants a la iniciativa han seguit de manera individual i escrupolosa les detallades instruccions de Daniel Anglès i Gerard Ibáñez per a la gravació de la veu i de la imatge.
Amb aquest Viva la Vida col·lectiu, la Fundació “la Caixa” vol enviar un missatge de solidaritat i optimisme en aquest període en el qual estem. Per aquest motiu, per tal d’animar la societat a superar aquesta nova etapa amb un cant a la vida. I quin millor mètode que a través de la música.
Per últim, veient la bona resposta d’aquesta iniciativa, la Fundació La Caixa confirma que en un futur, continuaran apostant i aprofundint en aquesta línia. Això sí, volen recalcar que aquesta aposta per aquest model no substituirà els concerts presencials presents en les seves agendes culturals d’un temps ençà.