L’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València obre demà, dia 17 de setembre, el cicle “Amb veu de dona”, una sèrie de sis concerts amb dones cantautores del País Valencià de diferents generacions: Gem, Xiomara Abello, Clara Andrés, Esther i la gandienca Eva Dénia, en el que serà el seu anunciat comiat dels escenaris.
Amb veu de dona
Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC)
València
Del 17 de setembre al 17 de desembre
D’ací al mes de desembre, l’escenari de l’Octubre acollirà sis veus de dones cantautores del territori valencià de diferents procedències estètiques i generacions, un cicle batejat com a “Veu de dona” amb entrades gratuïtes que cal reservar prèviament a través del web d’aquest contenidor cultural gestionat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV).
La primera a obrir el foc, aquest divendres, serà Gema Vañó, coneguda pel seu nom artístic, Gem. La de Benigànim (la Vall d’Albaida) ha estat una de les irrupcions més consistents els darrers temps, solidificada a través d’un treball de debut, Dents de Lleó (Autoeditat, 2017) i, sobretot, de Satèl·lits (Primavera d’Hivern, 2019), un impecable exercici de pop contemporani, amb ramificacions en el folk o l’electrònica, que poua de les relacions personals i d’un colpidor univers emocional.
Oportunitat també per descobrir Xiomara Abelló, que actuarà el 15 d’octubre. La de Castelló de la Plana és una proposta igualment solvent, però més clàssica que amb encert recicla materials de la tradició mediterrània i sud-americana, però també del jazz, als quals dota d’un halo intimista acompanyat de pics emocionals. Entre teles (Ànima Records, 2019), va ser la seua carta de presentació. Abelló compagina el seu vessant autoral amb la de guitarrista del Cor de la Fera, la formació que acompanya Xavi Sarrià.

Molt més recorregut té Clara Andrés, la cantautora d’Oliva, qui des del seu debut amb la maqueta Inici (2005), ha construït una de les carreres més interessants del País Valencià. Pop elegant i inquiet, acaronat per la veu vellutada i suggeridora de l’artista que ens ha deixat tres àlbums impecables en solitari, Dies i dies (La Fournier, 2008), Huit (Chesapik, 2010) i Entrelínies (MésdeMil, 2014), amb els quals ha guanyat diversos premis als guardons Ovidi Montllor. Darrerament, es va aliar amb les alcoianes Júlia per publicar el molt interessant L’eix radical (Sotabosc, 2019). El seu torn serà el 22 d’octubre.
Esther, la cantant de Vinaròs, prendrà el relleu el 12 de novembre, presentant el seu primer EP, Les teues ales (Primavera d’Hivern, 2021), quatre talls amb diferents registres que mostren les possibilitats vocàliques d’una artista que es va donar a conèixer a través de la participació en el programa d’À Punt Cantant al cotxe. Una proposta amb vocació i capacitat d’arribar a públics extensos.
L’artista més desconeguda del cicle és Laura Díaz, natural de Monóver (Vinalopó Mitjà), una cantant que ha col·laborat amb diferents formacions i que ara prepara el que serà el seu primer disc en solitari. La seua presència en el cicle és un indicador del potencial d’aquesta jove cantautora que arriba a l’escenari de l’Octubre el dia 26 de novembre.
Un referent de la cançó que baixa dels escenaris
El concert més important del cicle, per molts motius, serà l’últim, amb el comiat d’una de les grans veus femenines de la cançó de les darreres dues dècades, Eva Dénia, nascuda el 1960 a Gandia. La guitarrista, cantant i compositora, es va donar a conèixer des del jazz, l’any 1999, amb Eva Dénia Jazz Grup i l’àlbum Adéu tristesa. Els anys següents, va publicar diversos àlbums homenatge a dos dels seus artistes predilectes, Georges Brassens i Carlos Jobim, les cançons dels quals adapta al català amb personalitat i punteria. També dedicat al cantautor francès és un dels seus darrers discos, amb Merxe Martínez, Merci Brassens (MesdeMil, 2017). Dénia també té discos amb composicions pròpies, com és el cas de Quan abril era abril (Comboi Records, 2015), tot i que un dels seus projectes musicals més coneguts siga, tal vegada, Sis veus per al poeta (2013), homenatge a Vicent Andrés Estellés en companyia de cinc dones més, una formació que ha estat un referent dels escenaris els darrers anys i que va ser distingida amb un accèssit dels primers Premis El Temps de les Arts que atorga aquesta publicació.
Amb tot, acompanyada o en solitari, la densa carrera de Dénia ha estat distingida diverses ocasions, ja siga en diferents edicions dels Premis Ovidi Montllor o el Premi de Difusió de la Cultura Valenciana concedit per la Plaça del Llibre el 2020, entre més.

El 15 de maig d’aquest any va comunicar que es retirava dels escenaris en un missatge de Facebook. Dénia al·legava que l’estat de l’escena musical, que obliga els artistes a compondre, gravar, actuar i, alhora, a fer gestió, management, atenció a les xarxes socials i un llarg etcètera, li havia fet perdre la il·lusió i la motivació. “El desgast és tant físic com emocional. La salut vocal es ressent i mantenir la veu m’obliga a una disciplina que no estic disposada a assumir. La por escènica ha fet acte de presència després de tants anys pujant als escenaris. En definitiva, crec que estic arribant al final d’un cicle vital”, confessava. Dénia continuarà vinculada a Sis Veus, un projecte col·lectiu que no comporta tant de desgast, però l’actuació de l’Octubre és la darrera oportunitat de veure-la defensant el seu repertori en solitari.