Foto:

Ferran Vila i Riera

Està en decadència l'òpera en viu?

Òpera / La Tria

LA TRIA: L’incert futur de l’òpera en viu en mans d’un botxí digital

Ferran Vila és un dels nostres crítics d’òpera i ja conegut pels oients de la tria setmanal. En els seus articles sovint ens alerta d’assumptes extramusicals lligats a la visió més global d’aquest gènere. Avui és un d’aquests casos en què en Ferran fa de sibil·la una mica malastruga i augura temps incerts per a l’òpera. 

O com a mínim per al Metropolitan Opera House de Nova York, com explica a un article que ha rebut força atenció: La crisi del Met de Nova York: una advertència.
L’òpera ha sobreviscut més de quatre segles, des del seu naixement a les mansions particulars toscanes i la posterior elevació a espectacle de masses gràcies al talent efectista i espectacular dels venecians i napolitans.

Posades en escenes luxoses, maquinària de tramoia perfeccionada —que feia el paper dels efectes especials d’avui—, amb teofanies, aparicions, antres infernals, jardins màgics, inferns, cataclismes, sirenes i monstres nedant entre les aigües, carros voladors i un assortit molt complet de monstres paorosos. 

Un èxit arrabassador que va conquerir tot Europa i mantenia oberts, només a Venècia, sis teatres, estrenant-se fins a 350 obres inèdites entre 1640 i 1700 segons ens explica Lucian Rebatet a la seva història de la música.

És que s’ha acabat l’atractiu de la posada en escena en directe?, quin futur porta la virtualització a aquest venerable gènere?

Veiem que ens diu en Ferran i el nostre oïdor dirà si pot tenir raó… o no.

Enllaços

L’article original el podeu llegir aquí:

La pàgina dels articles del Ferran Vila i Riera al Temps de les Arts és aquesta:

El Temps de les Arts

Aquest lloc web utilitza galetes («cookies») per diferenciar-vos d'altres usuaris i activar diverses funcions d'acord amb la informació i els serveis que El Temps de les Arts us vol oferir, però heu de donar el vostre consentiment per acceptar-les. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close